Pandemia de obezitate legată de creșterea incidenței cancerului la tineri

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 13-09-2019

Pandemia de obezitate legată de creșterea incidenței cancerului la tineri
Incidența cancerelor asociate obezității, categorie din care fac parte majoritatea tipurilor de cancer, cu excepția cancerului pulmonar, melanomul și a cancerului creierului, a devenit tot mai ridicată la tineri, o nouă cercetare sugerând o creștere chiar și cu 400%.

În mod obișnuit, cancerele asociate obezității au o rată mult mai mare de diagnosticare în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. Această statistică tinde să se modifice, vârsta la care cancerul este diagnosticat fiind scăzută semnificativ. Cele mai remarcabile descoperiri se referă la creșterile acestor tipuri de cancer în rândul bărbaților și a femeilor hispanici, cât și a celor hispanici negri, pentru care incidența anumitor cancere a crescut chiar și cu 400%. Studiul, condus de o echipă de la Scoala de Medicină a Universității Case Western Reserve și publicat în JAMA Network Open, s-a bazat pe analiza baza datelor obținute de la mai mult de șase milioane de cazuri de cancer.

Cercetătorii au dezvăluit că incidența cancerului asociat obezității la persoanele din grupa de vârstă 20 și 49 de ani, cât și la cei cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, a crescut în ultimii ani. Din punct de vedere procentual, a fost remarcată o creștere cu 52% a numărului de cazuri de cancer la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, cele mai mari creșteri procentuale a cazurilor de cancer fiind evidențiate în rândul bărbaților și femeilor hispanici de culoare și hispanici. Cea mai mică creștere a incidenței cancerului asociat obezității, de doar 10% procentual, a fost remarcată la bărbații albi.

Un număr mare dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani cu cancer diagnosticat în perioada 2000-2016 sunt supraviețuitori de cancer, urmând ca aceștia să facă parte din programele derulate de către guvernele statelor în care trăiesc. Sarcina financiară suportată de către sistemele medicale pentru îngrijirea pacienților cu cancer va crește astfel în viitor, impactul asupra finanțelor publice urmând a fi cel puțin la fel de mare ca cel asupra sănătății publice. Eforturile de educație în sănătate publică, esențiale pentru a aborda impactul obezității asupra sănătății și a calității vieții, vor fi accentuate, în urma acestor noi descoperiri.

sursa: Science Daily

Publicat la 13-09-2019 | Vizite: 473 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp