Obezitatea contribuie la metastazarea cancerului ovarian | Ghid-Cancer.ro

Obezitatea contribuie la metastazarea cancerului ovarian

Autor: Topor Andreea Teodora , publicat la 10-12-2015

Cancerul ovarian este o afecÈ›iune letală, dificil de detectat înainte de a fi progresat semnificativ. Peste 75% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au metastaze la momentul diagnosticului, ceea ce determină o rată mică de supravieÈ›uire la 5 ani (mai puÈ›in de 30%).


Un număr mare de studii au demonstrat că un indice de masă corporală (IMC) mare este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian cu supraviețuire scăzută.


Cu toate acestea, influența obezității asupra metastazelor canceroase nu a fost evaluată. Cercetătorii de la University of Notre Dame și Harper Cancer Research Institute au evidențiat noi teorii despre relația dintre cancerul ovarian și obezitate.


Cancerul ovarian este principala cauză de mortalitate cauzată de malignităților ginecologice în SUA iar cercetătorii încearcă să afle dacă celulele tumorale metastazează cu mai multă uÈ™urință dacă pacienta este obeză.


Cancerul ovarian metastazează printr-un mecanism distinct care duce la un număr mare de leziuni la nivelul întregii cavități abdominale, îngreunând intervenÈ›iile chirurgicale.


Cercetătorii care au lucrat la acest proiect au avut o abordare integrativă, utilizând modele de culturi celulare tridimensionale, fragmente de È›esut È™i È™oareci de laborator pentru a evalua adeziune celulară la celulele care căptuÈ™esc cavitatea abdominală, numite celule mesoteliale. Ei au descoperit că încărcarea celulelor mezoteliale cu lipide sau creÈ™terea lor în prezenÈ›a unor componente care intră în componenÈ›a grăsimii creÈ™te capacitatea celulelor tumorale de a se ataÈ™a de ele.


Legarea celulelor tumorale de celulele mezoteliale este un element cheie al metastazării cancerului ovarian, motiv pentru care cercetătorii care au realizat acest studiu au utilizat È™i modele de È™oareci de laborator. Soarecii au fost hrăniÈ›i cu o dietă bogată în grăsimi, apoi celulele canceroase ovariene au fost injectate cu o substanță fluorescentă È™i au fost urmărite metastazele prin imagistică in vivo. Un alt model folosit pentru studiu a fost cel al unor È™oareci purtători de mutaÈ›ie genetică cauzatoare de obezitate. În ambele modele s-a demonstrat că obezitatea creÈ™te È™ansele de metastazare.


Cavitatea peritoneală este un micromediu complicat care conÈ›ine celule tumorale, celule aparÈ›inând sistemului imun, fluide È™i o multitudine de organe. O altă descoperire din cadrul studiului este că celulele canceroase, la È™oarecii obezi, activează sinteza È™i transportul lipidelor, sugerând că sunt mai bine pregătite pentru a utiliza nutrienÈ›ii din grăsimi.


Studiul are 22 de autori, demonstrând astfel efortul de echipă È™i a fost publicat în Cancer Research.

Publicat la 10-12-2015 | Vizite: 824 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp