Nanomaterialul din metal lichid pentru depistarea celulelor canceroase

Nanomaterialul din metal lichid pentru depistarea celulelor canceroase
Un studiu publicat în jurnalul Nature Communications susține că metalul lichid inspirat din filmul Terminator ar putea avea efecte benefice în depistarea și tratarea cancerului.

Materialul pe bază de metal lichid ar putea fi utilizat pentru depistarea celulelor canceroase, dar și ca tehnică de livrare internă și eliberare controlată a medicamentelor anticancerigene.

Printre principalele avantaje ale tehnicii se numără eficiența în eliberarea medicamentelor, lipsa toxicității și biodegradabilitatea. Acești purtători de medicament din metal lichid sunt ușor de obținut. Aliajul lichid de galiu-indiu se introduce într-o soluție cu molecule numite liganzi polimerici. Soluția este ulterior „bombardată” cu ultrasunete, ceea ce face ca metalul lichid să se transforme în picături cu diametrul de aproximativ 100 nm. Liganzii se atașează de suprafața picăturilor și formează o peliculă ce previne ca aliajul să fuzioneze.

Când medicamentul anticancerigen doxorubicin este introdus în soluție, liganzii de pe nanopicături îl absorb, formând molecule pline cu medicament se pot fi separate de soluție și introduse în circulația sangvină.

Mai mult, un ligand ce se atașează de nanopicături are capacitatea de a depista celulele canceroase datorită receptorilor de pe suprafața acestora care absorb nanopicăturile și permit medicamentului să acționeze.

În interiorul celulelor canceroase, metalul lichid reacționează cu celulele și eliberează ionii de galiu care îmbunătățesc performanța doxorubicinei favorizând simultan degradarea metalului.

Conform studiilor in vitro, metalul lichid se degradează în câteva zile, ajungând într-o formă ce poate fi ușor absorbită și filtrată de organism, fără efecte adverse. Nanomaterialul s-a dovedit a fi eficient împotriva celulelor canceroase la sân, însă studiile continuă pentru a arăta dacă acționează identic și asupra altor linii celulare canceroase.

Sursa: Science Alert

Publicat la 07-12-2015 | Vizite: 678 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp