Istoricul de cancer testicular, factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată

Istoricul de cancer testicular, factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată
Un studiu științific recent arată că incidența cancerului de prostată este mai mare în rândul bărbaților cu istoric de cancer testicular, decât în rândul celor care nu au fost diagnosticați niciodată cu această boală.

Cercetarea a fost realizată pe un număr de aproximativ 180.000 de subiecți, iar concluzia specialiștilor este aceea că bărbații care au dezvoltat tumori testiculare maligne de-a lungul vieții prezintă un risc mai ridicat de a face cancer de prostată și, mai mult, formele maladiei ar putea fi mai agresive.

Echipa științifică a analizat informațiile Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER), pentru 32.435 de bărbați cu istoric de cancer testicular, în raport cu datele obținute în urma monitorizării grupului de control – 147.044 pacienți de sex masculin, cu istoric de malanom.

Întrucât între dezvoltarea tumorilor maligne ale pielii și dezvoltarea cancerului de prostată nu au fost identificate legături sau alte asocieri, s-a considerat că riscul acestor pacienți de a se confrunta cu cancer la nivelul glandei prostatice este similar cu acela al populației masculine sănătoase.

S-a constatat că incidența cancerului de prostată este semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu istoric de cancer testicular, până la vârsta de 80 de ani, comparativ cu aceea identificată pentru grupul de control: 12,6%, față de 2,8%.

De asemenea, s-a observat că și riscul de a dezvolta forme mai agresive ale maladiei este mai ridicat pentru pacienții diagnosticați de-a lungul vieții cu tumori testiculare maligne, față de cei care nu s-au confruntat niciodată cu această boală.

Cancerul testicular presupune un risc de 4,7 ori mai mare de apariție a cancerului de prostată și de 5,2 ori mai mare de a dezvolta forme severe ale maladiei.

Echipa științifică recomandă pacienților cu cancer testicular o monitorizare atentă a sănătății glandei prostatice, prin controale regulate la medicul de specialitate.  

Concluziile complete ale prezentului studiu urmează a fi prezentate anul acesta, în cadrul Genitourinary Cancers Symposium, din Orlando.

Sursa: News Wise

Publicat la 25-02-2015 | Vizite: 912 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp