Identificarea celulelor canceroase înainte de a metastaza

Autor: Rusu Andreea , publicat la 18-11-2015

Identificarea celulelor canceroase înainte de a metastaza
Celulele canceroase determină fibroblastele (celule țesutului conjunctiv) să inducă fibroză în țesuturile ce înconjoară tumora primară. Prin această metodă, celulele canceroase ajung în torentul sangvin și de aici, în tot organismul.

O echipă de cercetători a demonstrat cu ajutorul medicamentelor experimentale că fibroblastele pot fi reprogramate astfel încât să nu mai inducă fibroză în țesuturile adiacente tumorii. Țesutul sănătos poate bloca celulele canceroase, împiedicând migrarea lor de la nivelul tumorii.

Studiul a arătat că prin acțiunea asupra fibroblastelor se poate preveni răspândirea cancerului pe cale sangvină, de la tumora primară către plămâni sau ficat. Janine Erler, de la Universitatea din Copenhaga, a afirmat că, prin studii suplimentare, această nouă descoperire are o importanță deosebită pentru pacienții cu cancer, întrucât ar putea opri răspândirea tumorilor, una dintre cele mai grele provocări din patologia oncologică.

Prin captarea și stoparea cancerului agresiv, țesutul sănătos din jurul tumorii ar putea preveni metastazarea în alte părți ale organismului uman. Întrucât fibroblastele intră în alcătuirea tuturor tumorilor solide, descoperirea ar putea fi importantă pentru mai multe tipuri de cancer. În prezent, tratamente similare cu acesta sunt testate în cadrul unor studii clinice vizând anemia. Ele ar putea fi aplicate și pentru tratamentul pacienților cu cancer.

Cercetătorii au venit cu ideea de a utiliza un medicament care să acționeze pe PHD2, un reglator al proceselor celulare. Inhibitorii de PHD2 sunt utilizați în studii clinice pentru tratamentul anemiei.

Pentru că elaborarea unui nou medicament ar fi costisitoare și consumatoare de timp, cercetătorii s-au gândit că folosind un medicament deja aprobat și testat ar putea grăbi intrarea în uz a acestuia. Majoritatea deceselor sunt cauzate de metastazarea celulelor canceroase în alte organe, unde dezvoltă tumori secundare.

Celulele canceroase nu sunt singurele implicate în acest proces, ci și alte celule din componența sau din jurul tumorii. În viitor, cercetări suplimentare în domeniul oncologiei ar putea ajuta la oprirea răspândirii cancerului, salvând din ce în ce mai multe vieți omenești.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 18-11-2015 | Vizite: 878 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp