FDA a aprobat medicamentul Ninlaro pentru tratarea mielomului multiplu

FDA a aprobat medicamentul Ninlaro pentru tratarea mielomului multiplu
FDA (Food and Drug Administration) a aprobat medicamentul Ninlaro (ixazomib) care în combinație cu alte două terapii poate fi mai eficient în tratarea mielomului multiplu.

Mielomul multiplu este o formă de cancer ce afectează celulele plasmatice care generează anticorpi și luptă împotriva infecțiilor (celule albe), celule produse în măduva osoasă. Multiplicarea acestor celule canceroase duce la formarea unei proteine anormale și îndepărtează celulele sănătoase din măduva osoasă. Afecțiunea slăbește sistemul imunitar și afectează sănătatea oaselor și a rinichilor.

Ninlaro este un medicament anticancerigen din clasa inhibitorilor de protează ce acționeaza prin blocarea enzimelor celulelor mielomului, inhibând capacitatea lor de a crește și de a supravietui. Este primul medicament oral anticancerigen din această categorie și a fost aprobat și recomandat în combinație cu un alt tratament pentru mielomul multiplu numit Revlimid (lenalidomidă) și dexametazonă (un tip de corticosteroid). Ninlaro face parte din clasa medicamentelor „orfane”, destinate tratării bolilor rare.

Gradul de siguranță și eficiența acestui medicament au fost investigate în cadrul unui studiu clinic pe un grup de 722 de pacienți cu mielom multiplu. Pacienților le-a fost administrat Ninlaro în combinație cu lenalidomidă și dexametazonă, sau tratament placebo cu lenalidomidă și dexametazonă. Cei care au beneficiat de Ninlaro au prezentat o creștere a duratei de viață fără înrăutățirea simptomelor bolii (aproximativ 20,6 luni) comparativ cu cei care au luat alt tratament (14,7 luni).

Cele mai comune efecte adverse ale acestui medicament sunt diareea, constipația, trombocitopenia (reducerea numărului de trombocite), neuropatia periferică (durere cauzată de afectarea nervilor, în special la mâini și picioare), greață, edem periferic (acumularea de fluid sub piele, manifestat prin umflare), stări de vomă si dureri de spate.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 23-11-2015 | Vizite: 948 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp