Combinarea chimioterapiei și a imunoterapiei printr-o nouă abordare ar putea ajuta în tratamentul mai multor forme de cancer

Autor: Domșa Dariana , publicat la 28-10-2021

Combinarea chimioterapiei și a imunoterapiei printr-o nouă abordare ar putea ajuta în tratamentul mai multor forme de cancer
O nouă modalitate de declanșare a reacțiilor de apărare a sistemului imunitar ar putea fi aplicată pentru a permite utilizarea imunoterapiei împotriva mai multor tipuri de cancer, sugerează un studiu al cercetătorilor de la Institutul de Tehnologiei din Massachusetts (MIT).
Abordarea cercetătorilor implică îndepărtarea celulelor tumorale din organism, tratarea lor cu medicamente chimioterapice și apoi plasarea lor înapoi în tumoră. Atunci când sunt livrate împreună cu medicamente care activează celulele limfocitare T, celulele canceroase afectate par să acționeze ca un semnal care stimulează celulele T să acționeze pentru neutralizarea cancerului.

„Când creați celule care suferă de leziuni ale ADN-ului, dar care nu sunt ucise, în anumite condiții aceste celule pot trimite un semnal care trezește sistemul imunitar”, spune Michael Yaffe, director al Centrului MIT pentru Medicina Cancerului de Precizie. În studiile efectuate pe șoareci, cercetătorii au descoperit că tratamentul descris ar putea elimina complet tumorile în aproape jumătate din cazuri.

Cercetătorii și-au propus să încerce să îmbunătățească performanța inhibatorilor punctelor de control (medicamente utilizate pentru imunoterapia cancerului), combinându-le cu medicamente de chimioterapie citotoxică, în speranța că chimioterapia ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar, pentru a ucide celulele tumorale. O astfel de abordare se bazează pe un fenomen cunoscut sub numele de moarte celulară imunogenă, în care celulele tumorale moarte sau aflate pe moarte transmit semnale care atrag atenția sistemului imunitar.

Echipa MIT a început prin a trata celulele canceroase cu mai multe medicamente diferite pentru chimioterapie, în doze diferite. Spre surprinderea lor, au descoperit că majoritatea medicamentelor pentru chimioterapie nu au ajutat prea mult. Cercetătorii și-au dat seama apoi că celulele afectate de chimioterapie, dar care erau încă în viață, au fost cele care stimulau moartea celulelor tumorale, mai degrabă decât celulele moarte deja.

„Medicamentele care par să funcționeze cel mai bine cu această abordare sunt medicamentele care provoacă leziuni ADN-ului”, declară Yaffe. În studiile efectuate pe șoareci cu melanom și tumori de sân, cercetătorii au arătat că tratamentul a eliminat complet tumorile la 40% dintre șoareci.

sursa: Science Daily
foto: MIT News, with images from iStockphoto

Publicat la 28-10-2021 | Vizite: 211 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp