Cancerul de colon asociat cu tulburari ale memoriei | Ghid-Cancer.ro

Cancerul de colon asociat cu tulburări ale memoriei

Cancerul de colon asociat cu tulburări ale memoriei

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Clinical Oncology, a indicat faptul că aproximativ jumătate dintre supravieÈ›uitorii cancerului de colon se confruntă cu pierderi de memorie È™i dificultăți de concentrare È™i multitasking, aceasta din urmă fiind problema cel mai frecvent raportată.

 

Sute de participanÈ›i au fost implicaÈ›i în acest studiu, atât pacienÈ›i care sufereau de cancer de colon sau rectal, cât È™i persoane fără probleme de sănătate. Testele prin care li s-au măsurat performanÈ›ele mnezice au arătat că 43% dintre bolnavii de cancer prezentau o deteriorare cognitivă, comparativ cu 15% dintre cei sănătoÈ™i (grupul de control).

În plus, s-a observat că afectarea memoriei era deja prezentă înainte de începerea chimioterapiei. După tratamentul cancerului prin chimioterapie nu au fost evidenÈ›iate diferenÈ›e semnificative la nivel cognitiv între cei care au făcut È™i cei care nu au făcut acest tratament. În schimb, la un an după chimioterapie, când cancerul era deja vindecat, procentul declinului cognitiv la supravieÈ›uitori s-a menÈ›inut constant comparativ cu persoanele sănătoase, respectiv de trei ori mai mare.

 

Deși studiul s-a axat doar pe cancerul de colon, cercetătorii consideră că rezultatele ar fi valabile și pentru alte tipuri de cancer.

 

Cu toate că nu s-a găsit deocamdată cauza acestui declin cognitiv, autorii susÈ›in că activitatea fizică ar putea proteja È™i menÈ›ine în stare bună funcÈ›iile cognitive, un potenÈ›ial rol benefic avându-l È™i anumite exerciÈ›ii pentru creier.

 

Sursa: ABC News

Publicat la 04-11-2015 | Vizite: 760 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp