Acizii grași Omega-3 pot reduce riscul de cancer la sân la femeile obeze după menopauză

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 26-02-2016

Acizii grași Omega-3 pot reduce riscul de cancer la sân la femeile obeze după menopauză
Un studiu publicat în Cancer Prevention Research a analizat efectul suplimentelor care conțin acizi grași esențiali Omega-3 asupra densității masei grase de la nivelul sânilor la femeile aflate la menopauză, care aveau diferite valori ale greutății corporale.

Densitatea sânilor reprezintă un biomarker pentru identificarea riscului cancerului mamar, și de asemenea, poate fi un factor de risc independent pentru apariția cancerului de sân. Cercetătorii susțin faptul că, odată cu creșterea densității sânilor, riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mare.

Studiul a inclus 266 de femei aparent sănătoase, aflate în perioada post-menopauză, care au prezentat o densitate crescută la nivelul sânilor la mamografiile de rutină. Acestea au fost împărțite în 4 grupuri: grupul de control, care nu a beneficiat de nici un tratament, grupul căruia i s-a administrat tratament hormonal cu Raloxifen (modulator selectiv ai receptorilor de estrogeni), grupul care a primit suplimente de Omega-3 (Lovaza) și ultimul grup, care a primit ambele medicamente.

Femeile incluse în studiu au fost analizate pe parcursul a 2 ani. Conform concluziilor studiului, reducerea densității sânilor a fost asociată cu prezența unor concentrații plasmatice crescute de acizi grași Omega-3. Această asociere a fost prezentă doar la femeile al căror indice de masă corporală avea valori mai mari de 29 kg/m², aflate la limita dintre suprapondere și obezitate. Deși suplimentul numit Lovaza conținea doze variabile de acizi grași eicosanpentaenoic (eicosapentaenoic acid, EPA) și acizi grași docosahexaenoic (docosahexaenoic acid, DHA), concentrațiile plasmatice de acid docosahexaenoic au fost relaționate cu densitatea scăzută la nivelul sânilor.

Studiul a remarcat în cadrul grupului care a beneficiat de ambele terapii, Lovaza și Raloxifen (30 mg), o reducere semnificativă a trigliceridelor plasmatice și a LDL-colesterolului (colesterolul „rău”) și o creștere a HDL-colesterolului (colesterolul „bun”).

Descoperirile acestui studiu pot genera ipoteze care urmează a fi verificate în cadrul unor studii mai ample, privind prevenția cancerului mamar la femeile obeze.

Concluziile acestui studiu pot oferi noi perspective terapeutice individualizate pentru femeile obeze în perioada postmenopauză, luând în considerare incidența crescută a cancerelor asociate cu obezitatea.

Publicat la 26-02-2016 | Vizite: 711 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp