5 noi variante genetice asociate cu cancerul cerebral au fost identificate

Autor: Rusu Andreea , publicat la 02-12-2015

5 noi variante genetice asociate cu cancerul cerebral au fost identificate

În urma unui studiu despre ADN–ul pacienților cu gliom, una dintre cele mai frecvente forme de cancer cerebral, s-au descoperit 5 variante genetice noi asociate cu boala.


Una dintre variante crește cu 25% riscul dezvoltării de glioblastom. Glioblastomul este o formă agresivă de gliom cu o rată de supraviețuire de 10-15 luni de la momentul diagnosticului.


Cercetătorii de la Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra au analizat ADN-ul de la peste 5637 persoane cu gliom și l-au comparat cu ADN-ul de la 9158 de indivizi fără gliom.


Studiul lor a fost publicat în Nature Communications.


Venind în completarea altor 4 studii realizate pe aceeași temă, studiul a adunat informații de la pacienți cu gliom din Europa, America și Canada.


Între variante se observă o diferență la nivelul unei litere în codul genetic ADN, care crește riscul dezvoltării de gliom. Studiul sugerează că există 12 variante genetice legate de apariția gliomului.


Una dintre variante a fost asociată cu un risc de 23% de glioblastom. Totuși, șansele de dezvoltare a gliomului rămân scăzute întrucât este o boală destul de rară. Această variantă avea codul ADN asemănător cu cel al genei care codifică ARN polimeraza III, cu rol important în sinteza și prelucrarea mesagerilor intracelulari care dau naștere altor proteine.

Restul variantelor genetice cresc cu 5% riscul de dezvoltare a unei forme mai puțin agresive de gliom, care nu este glioblastom.


Aceste variante ar putea să influențeze și alte gene din apropiere. O variantă este asociată cu o genă numită VTI1A, implicată în dezvoltarea neuronală și răspunsul celular la insulină.


Profesorul Richard Houlston de la Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra a afirmat că studiul aduce dovezi importante despre moștenirea susceptibilității la cancer cerebral, cât și despre etiologia, tratamentul și prevenția bolii.

Identificarea erorilor genetice care cresc riscul de gliom ar putea fi un pas esențial în dezvoltarea unor noi tratamente împotriva cancerului. Determinarea rolulului pe care îl joacă modificările genetice în apariția gliomului ar putea ajuta medicii să personalizeze tratamentul bolii, salvând mai multe vieți.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 02-12-2015 | Vizite: 775 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp