Studiu: imunodepresia indusă de tumori poate fi depășită

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 01-09-2022

Studiu: imunodepresia indusă de tumori poate fi depășită
Imunodepresia (inhibarea reacțiilor excesive ale sistemului imunitar) indusă de cancer ar putea fi depășită, printr-o nouă strategie terapeutică, potrivit cercetătorilor Universității de Stat din Louisiana. Pentru prima oară, cercetătorii au identificat o abordare promițătoare prin care pot interveni și care protejează capacitatea celulelor limfocitare T de a ataca celulele canceroase.
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Frontiers in Immunology, arată că celule T citotoxice (T CD8) ale sistemului imunitar, responsabile pentru distrugerea celulelor canceroase, au nevoie, pentru a putea funcționa, de o proteină produsă de gena NOTCH1. „Am descris deja modul în care adenozina, o substanță imunosupresoare eliberată de celulele tumorale, provoacă descompunerea genei NOTCH1, reducând capacitatea celulelor T de a lupta cu cancerul”, spune autorul principal al studiului, Lucio Miele.  

Folosind o strategie de proteomică, echipa de cercetare a determinat că enzimă CBL-B determina gena NOTCH1 să producă suficiente celulele T. Folosind inhibatori ai enzimei CBL-B, cercetătorii au reușit să demonstreze că NOTCH1 poate fi protejat de descompunerea celulelor T CD8 și că astfel este mult crescută eficacitatea celulelor T în uciderea celulelor canceroase de sân și colorectal.

„Imunoterapia este unul dintre cele mai promițătoare domenii oncologice. Adăugarea inhibatorilor CBL-B la imunoterapeuticele folosite în prezent ar putea crește eficiența imunoterapii. Noua strategie poate extinde eficacitatea imunoterapiei împotriva cancerului, făcând celulele T ale pacienților capabile să se sustragă apărării imunosupresoare a tumorilor”, concluzionează același cercetător.

sursa: Science Daily
foto: LSU Health New Orleans

Publicat la 01-09-2022 | Vizite: 189 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp