O nouă tehnologie pentru terapia țintită a cancerului

Autor: Airinei Camelia , publicat la 07-03-2023

O nouă tehnologie pentru terapia țintită a cancerului
Cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Osaka au dezvoltat o tehnică pentru a îmbunătăți permeabilitatea membranelor celulare prin accelerarea selectivă a reacțiilor biochimice, folosind curenții de convecție generați de iradierea cu laser. Acest efect fototermic concentrează moleculele biofuncționale la suprafața celulei, făcând posibil transportul moleculelor utile în celule la concentrații de o sută până la o mie de ori mai mici decât în ​​cazul metodelor convenționale. Echipa a demonstrat, de asemenea, că tehnica poate introduce selectiv molecule mici în organele intracelulare, ceea ce este de obicei imposibil la concentrații scăzute.
Procesele convenționale de captare intracelulară necesită concentrații mari de molecule biofuncționale, ceea ce duce la o activitate scăzută a medicamentului, din cauza probabilității scăzute ca moleculele să intre în celulele și organele țintă. Această nouă tehnologie poate crește selectivitatea medicamentelor, astfel încât acestea să pătrundă în celulele vizate cu eficiență ridicată, reducând concentrația de medicamente necesară pentru a efectua testarea celulară.

Cercetătorii au folosit convecția indusă de lumină cu ajutorul superradianței pentru a induce asamblarea fototermică în jurul celulelor vii în mediul de cultură celulară. Un laser cu infraroșu folosind un obiectiv de 10x a fost focalizat timp de o sută de secunde pe fundul unui vas de sticlă acoperit dens cu nanoparticule de aur pentru a genera căldură și un flux fototermic. Moleculele au fost concentrate în apropierea unei bule generate de căldura laser, care a fost situată la aproximativ 100 um distanță de celulele țintă de pe substrat.

Echipa a descoperit că în jurul punctului de iradiere cu laser structurile mitocondriale din apropierea bulelor foto-induse au fost colorate eficient chiar și la o concentrație de 0,1% față de cea a metodelor convenționale. În plus, accelerația indusă de lumină a reușit să inducă apoptoza folosind peptide care pătrund în celule la o concentrație de 1% față de cea a metodelor convenționale, rezultând o absorbție celulară extrem de eficientă și selectivă care a dus la distrugerea celulelor canceroase vizate.

Cercetătorii cred că această tehnologie poate contribui la diagnosticarea și tratamentul cancerului și se străduiesc să o facă utilizabilă în asistența medicală umană, pentru a reduce costurile și a accelera procesul de descoperire a noi medicamente.

sursa: Science Daily
foto: Osaka Metropolitan University

Publicat la 07-03-2023 | Vizite: 156 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp