Funcționarea defectuoasă a metabolismului crește riscul de cancer

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 09-02-2023

Funcționarea defectuoasă a metabolismului crește riscul de cancer
Un studiu publicat în revista Obesity Reviews, în cadrul căruia au fost monitorizate aproape 800.000 de persoane, sugerează faptul că o funcționare improprie a metabolismului sporește riscul de a dezvolta unul dintre tipurile de cancer asociate cu obezitatea, precum cancerul colorectal, hepatic sau de stomac.
Desfășurat pe parcursul a 40 de ani, studiul a comparat scorurile metabolice ale tuturor participanților, pentru a determina dacă aceștia sunt sănătoși din punct de vedere metabolic. De asemenea, cercetătorii au utilizat indicele de masă corporală, pentru clasificarea participanților în funcție de greutatea lor. Pe întreaga perioadă a studiului, peste 23.600 de persoane au fost diagnosticate cu cancer, cele mai frecvente tipuri de cancere diagnosticate fiind cancerul hepatic, renal și endometrial.

Potrivit rezultatelor, persoanele care au prezentat semne de tulburări metabolice, precum hipertensiune arterială, niveluri ridicate de zahăr în sânge sau un nivel ridicat de grăsime abdominală, au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer legat de obezitate. Deși cauzele exacte ale legăturii dintre funcționarea deficitară a metabolismului și cancerul sunt încă neclare, se crede că nivelurile crescute de hormoni și substanțe chimice din organism constituie factori importanți în acest proces.

Studiul actual aduce în atenție importanța menținerii unei stări bune de sănătate, în scopul reducerii riscului de a dezvolta afecțiuni grave, cum ar fi cancerul. Specialiștii recomandă monitorizarea constantă a stării de sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, ce presupune, printre altele, o alimentație echilibrată și un regim zilnic de exerciții fizice, pentru a reduce riscul de a dezvolta tulburări metabolice și implicit pentru a reduce riscul de cancer.

Sursa: News-Medical
foto: iStock

Publicat la 09-02-2023 | Vizite: 141 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp