Evaluarea testelor de sânge pe bază de ADN acelular pentru detectarea precoce a mai multor tipuri de cancer
Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 12-12-2022

Un nou studiu al cercetătorilor de la Grail propune o nouă metodă de detectare precoce a unor multiple forme de cancer pe baza ADN-ului acelular circulant, datorită potențialului drept biomarker al acestuia, prin care se pot descoperi mutații genetice generatoare de tumori maligne prin ușurința cu care se poate preleva.
Eșantionul de studiu a fost compus din 2.800 de participanți, dintre care 1.628 au prezentat diferite forme de cancer și nu au început vreun tratament, iar 1.172 au fost clinic sănătoși, ce au fost repartizați aleatoriu spre prelevarea cu probe biologice în vederea analizării acestora. Astfel, echipa a descoperit că fragmentele de alele tumorale circulante (cTAF) au reprezentat în mod corect mutațiile ADN-ului circulant, acestea prezentând o varietate crescută între diferitele tipuri de cancer și între stadiile acestora, având astfel potențial drept marker important pentru detectarea leziunilor tumorale. De asemenea, aceștia au descoperit și faptul că nivelurile de cTAF din sânge sunt direct proporționale cu stadiul tumorilor, astfel că acestea pot indica și gravitatea proceselor canceroase, nu numai prezența lor. Cu toate acestea, autorii menționează că testul a funcționat corect pentru stadiile I-III de cancer, în timp ce în cazul tumorilor de grad terminal testul nu funcționa corespunzător, deoarece degradarea ADN-ului înregistrează scăderi în intensitate în acest stadiu, ceea ce ar putea duce la teste fals pozitive în care nu se poate determina cu claritate dacă o tumoră este în stadiu inițial sau tardiv.
În schimb, asocierea rezultatelor testelor cantitative de ADN circulant și cTAF poate avea însemnătate clinică mai mare, întrucât prin suprapunerea acestora se poate obține un singur stadiu tumoral, iar potențiala confuzie este înlăturată. De menționat este și faptul că utilizarea acestor metode are avantajul de a standardiza cantitativ detecția fragmentelor analizate în cadrul lor, întrucât limita de detecție a acestora se poate determina cu exactitate și folosi pentru compararea eficienței testelor de identificare a markerilor cancerului și pentru a servi drept element de referință pentru rezultatele viitoarelor studii.
Autorii concluzionează subliniind faptul că utilizarea ADN-ului circulant și a cTAF este o opțiune viabilă ce poate fi folosită în cadrul diagnosticării precoce a tumorilor maligne, ce reprezintă o necesitate din cauza incidenței crescute a acestora și ratei de supraviețuire mici a persoanelor care suferă de cancer.
sursa: News Medical
foto: CI Photos/Shutterstock
Publicat la 12-12-2022 | Vizite: 73 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar