Descoperirea unei noi ținte terapeutice pentru cancer: o nouă abordare a imunoterapiei
Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 05-12-2022

Nanoparticule proiectate de către cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh pot îmbunătății semnificativ eficacitatea tratamentelor actuale împotriva cancerului. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că furnizarea cu ajutorul acestor nanoparticule a unui medicament de chimioterapie existent cu o formă nouă de imunoterapie poate reduce semnificativ tumorile rozătoarelor cu cancer de colon sau cancer de pancreas.
Noua abordare a cercetătorilor stopează activitatea unei gene implicată în imunosupresie (reducerea imunității după iradiere sau expunerea la toxine), care reglează activitatea lipidei fosfatidilserina (PS), care migrează la suprafața celulei în urma administrării medicamentelor pentru chimioterapie cu scopul protejării celulelor canceroase de atacul sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea Pittsburg au descoperit că un tratament combinat de chimioterapie, cu medicamentele fluorouracil și oxoplatină, determină creșterea nivelurilor proteinei Xkr8, care controlează distribuția fosfatidilserinei pe membrana celulară. Descoperirile au sugerat a sugerat că blocarea proteinei Xkr8 ar împiedica celulele canceroase să conducă PS la suprafața celulei, ceea ce ar permite sistemului imunitar să distrugă celulele canceroase rămase după chimioterapie.
Studiul cercetătorilor a identificat Xkr8 ca o potențială nouă țintă terapeutică pentru stimularea răspunsului imun antitumoral. Cercetătorii au utilizat nanoparticule cu acțiune dublă în care au încorporat fragmente de cod genetic de interferență scurtă (responsabile pentru oprirea proteinelor Xkr8) și medicamentele fluorouracil și oxoplatină, pe care ulterior le-au direcționat către tumorile canceroase. În experimentele efectuate pe șoareci, aproape 10% dintre nanoparticule și-au atins ținta, comparativ cu doar 0,7%, procentajul nanoparticulelor utilizate în prezent și care își ating ținta.
Publicat în jurnalul Nature Nanotechnology, studiul este unul inovator, în principal datorită faptului că oferă o nouă țintă terapeutică și un nou nanopurtător foarte eficient în administrarea selectivă a imunoterapiei și a medicamentelor chimioterapeutice. „Suntem încântați de descoperirile actuale, însă nu știm încă dacă abordarea funcționează la pacienți umani. Cu toate acestea, constatările noastre sugerează că există acest potențial”, a declarat autorul studiului, Song Li, profesor de științe farmaceutice la Facultatea de Farmacie a Universității din Pittsburg.
sursa: Science Daily
foto: Imagine de microscopie cu fluorescență care arată nanoparticulele FuOXP-siRNA (roșu) preluate efectiv de celulele cancerului de colon de șoarece. Nucleii celulari apar ca cercuri albastre. CREDIT: Chen et al., 2022, Nature Nanotechnology, 10.1038/s41565-022-01266-2
Publicat la 05-12-2022 | Vizite: 140 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar