Bacteriile au un rol specific în cancer
Autor: Airinei Camelia , publicat la 16-01-2023

Deși cauzele cancerului sunt puse pe seama geneticii, apar tot mai multe dovezi care susțin rolul esențial al microbiomului în menținerea stării de sănătate și în apariția bolilor. Un articol recent publicat în jurnalul Immunity discută importanța microbilor în diseminarea cancerului. Dezvoltarea analizelor bazate pe secvență și a instrumentelor computaționale, împreună cu metodele tradiționale de citometrie și microscopie, au oferit oportunitatea de a studia interacțiunile microbienilor cu celulele gazdă în diferite tipuri de cancer.
Studiul efectuat de Galeano Niño et al. a descoperit că microbiomul este distribuit în compartimente celulare specifice, care ar putea fi asociate cu roluri distincte în geneza tumorilor. Analiză secvențelor de ARN 16S din probe de țesut obținute de la 11 pacienți cu cancer colorectal a arătat că tumorile au asocieri variate cu microorganismele, iar cancerul colonului are o asociere recunoscută cu Fusobacterium nucleatum.Transcripțiile ARN ribozomal microbian (rARN), care sunt în general eliminate în timpul analizei datelor scRNA-seq umane, au fost utilizate pentru a cuantifica încărcăturile transcriptionale ale microorganismelor individuale. Această metodă a identificat cu succes transcripții bacteriene în 46% și 28% din site-urile de captura a tumoralelor de cancer colorectal și carcinom celular scuamos oral. Rezultatele au sugerat o asociere non-aleatorie a microbiomului în nișele tumorale.
În plus, autorii au folosit o abordare proteomică pentru a înțelege distribuția spațială a microbiomului în tumori. Astfel, în contrast cu ceea ce se știa despre angiogeneza în cancer, s-a constatat o scădere a vascularizării.
Galeano Niño et al. au dezvoltat și o metodă numită INVADEseq pentru a determina asocierile între tipurile de celule gazdă și bacterii specifice. Această metodă permite secventierea concurenta a ARN 16S al bacteriilor și ARN uman din o singură celulă, și este utilă în documentarea microorganismelor asociate cu celulele canceroase individuale. Tehnologia INVADEseq poate fi, de asemenea, utilizată pentru a compara transcriptomul între același tip de celulă canceroasă cu și fără bacterii. S-a constatat că celulele cu microbi aveau o expresie mai mare a căilor de semnalizare asociate cu metastazarea, repararea ADN-ului și invazia celulară.
Concluzii
Rezultatele studiului au arătat că microbiomul variază în funcție de tipul de cancer și că anumite microorganisme sunt asociate cu tumori specifice și au roluri specifice în mediul tumoral. S-a descoperit că Fusobacterium nucleatum este asociat cu cancerul colorectal și că microbii se găsesc în compartimente celulare specifice, care pot fi asociate cu roluri distincte în tumorigeneza. În plus, metodă INVADEseq a fost dezvoltată pentru a determina asocierile între celulele tumorale și microorganismele specifice.sursa: News Medical
foto: Volodimir Zozulinskyi / Shutterstock
Publicat la 16-01-2023 | Vizite: 67 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar