Analiza de sânge ce detectează cancerul pancreatic incipient

Analiza de sânge ce detectează cancerul pancreatic incipient
Un marker biologic din sânge ar putea diferenția cancerul pancreatic incipient de alte afecțiuni ale pancreasului. Astfel, depistarea timpurie a tumorilor ar crește șansele de supraviețuire în urma operațiilor chirurgicale curative.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători din cadrul MD Anderson Cancer Center din Houston (Texas) care consideră analiza mai eficientă decât cea a scanării celulelor canceroase circulante.

Șansele de supraviețuire în urma diagnosticării cancerului pancreatic sunt mai reduse decât în cazul altor tumori. Cauza este depistarea în cele mai multe cazuri a tumorii în stare avansată, doar 15% dintre ele fiind operabile.

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase eliberează o proteină (ce este codificată ulterior de gena glypican-1 -GPC1) sub forma unor particule foarte mici, numite exoni. Aceștia conțin ADN, ARN și proteine. Pentru a depista exonii celulelor canceroase, numite GPC1+crExos, a fost conceput un test sangvin. Acesta prezintă specificitate (identificarea corectă a bolii) și sensibilitate (să nu prezinte rezultate fals pozitive).

Rezultatele testării clinice pe un grup de 250 de persoane au arătat valori absolute ale specificității și sensibilității privind detectarea exonilor la persoanele bolnave de cancer pancreatic și distincția persoanelor cu pancreatite cronice. Exonii celulelor canceroase au fost detectați în număr foarte mic la pacienții ale căror tumori au fost extirpate.

Aplicabilitatea a fost testată și pe pacienți cu cancer mamar, fiind detectate și în aceste cazuri niveluri crescute de GPC1+crExos. Testarea pe un eșantion de șoareci a dus la identificarea unor leziuni precanceroase la nivelul pancreasului. Acestea ar fi fost imposibil de detectat cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN).

O altă posibilă superioritate a acestei analize ar fi faptul că exonii pot fi detectați și în mostre de sânge ce au fost congelate aproape 30 de ani. Acest lucru este imposibil de obținut în cazul analizei celulelor canceroase circulante, unde sunt necesare probe proaspete de sânge.

Exonii pot oferi și informații specifice, genetice și biologice, privind stadiul și tipul cancerului, prin izolarea ADN-ului, a ARN-ului și a proteinelor. Conform unor alte studii, cancerul pancreatic este de patru tipuri, în funcție de tipul materialului genetic celular (stabil, redispus local, împrăștiat și instabil).

Detectarea timpurie a tumorilor pancreatice ar duce la creșterea ratei de supraviețuire, datorită posibilității de a acționa chirurgical asupra lor cu rezultate benefice.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 26-06-2015 | Vizite: 3010 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp