Abordare inovatoare pentru tratarea cancerului

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 07-04-2023

Abordare inovatoare pentru tratarea cancerului
Un complex de platină care poate fi activat în mod specific în țesuturile tumorale, prin utilizarea undelor ultrasunete, dezvoltat de către cercetătorii de la Facultatea de Chimie și Biochimie a Universității Ruhr Bochum, ar putea reprezenta o soluție eficientă în tratamentul cancerului. Complexul reduce efectele secundare ale terapiilor actuale și poate ajuta la tratarea tumorilor profunde și mari.
Complexele de platină sunt printre cele mai utilizate medicamente împotriva cancerului, dar au efecte secundare severe. Pentru a îmbunătății rezultatele tratamentelor cu complexe de platină și pentru a reduce riscul de reacții adverse, cercetătorii germani au dezvoltat un nou complex, care se acumulează în țesutul tumoral și ulterior se activează cu ajutorul undelor ultrasunete. Pentru a dezvolta complexul, echipa de cercetare a încapsulat promedicamentele complexe de platină (IV) și sonosensibilizatorii (n.r. compuși care pot fi activați de unde sonice sau ultrasunete) împreună în hemoglobină pentru a forma nanoparticule.

Cercetătorii au constatat că nanoparticulele sunt capabile să se acumuleze în țesuturile tumorale și să fie activate prin undele ultrasunete, care penetrează la o adâncime de câțiva centimetri în corp, ceea ce permite activarea complexului de platină numai în țesuturile tumorale. În consecință, riscul de efecte secundare este semnificativ redus, iar eficacitatea terapiei este crescută.

Studiul reprezintă o abordare inovatoare pentru tratarea cancerului și poate avea implicații semnificative în îmbunătățirea terapiilor actuale și în dezvoltarea unor noi tratamente pentru cancer. Cercetătorii intenționează să continue studiul și să testeze eficacitatea complexului de platină pe animale și apoi pe oameni. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul internațional Angewandte Chemie.

sursa: Science Daily
foto: Împreună cu o echipă internațională, Johannes Karges a dezvoltat o substanță activă care folosește ultrasunetele pentru a-și desfășura efectul de distrugere a celulelor doar acolo unde trebuie. © RUB, Marquard

Publicat la 07-04-2023 | Vizite: 219 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp