Voi mai putea merge la muncă cât fac tratamentul?

Voi mai putea merge la muncă cât fac tratamentul?

Nu există un răspuns valabil pentru toată lumea.
Capacitatea de a continua munca depinde de tipul de cancer cu care ai fost diagnosticat, stadiul acestuia, de starea generală de sănătate (cum te simți, dacă ai și alte afecțiuni), de activitatea pe care o desfășori și de tratament (ce tip, unde se va desfășura, ce efecte adverse vor apărea).

Există persoane bolnave de cancer care reușesc să își păstreze viața profesională aproape la același nivel de dinainte, în timp ce altele, din cauza stării de oboseală sau a reacțiilor la tratament, pot fi inapte de muncă.

În general, medicul specialist care ți-a oferit diagnosticul sau medicul oncolog îți vor indica cum este mai potrivit pentru tine.
Dacă te simți bine, vei putea să îți programezi consultațiile și ședințele de tratament în așa fel încât să-ți fie cât mai puțin afectat programul de lucru.

De la caz la caz, ar putea fi nevoie să optezi pentru un program de tip part-time, să lucrezi în ture sau chiar de acasă, dacă serviciul și domeniul de activitate o permit.
E important ca în funcție de ce îți recomandă medicul, să discuți fără constrângeri cu angajatorul tău despre modul în care activitatea ta ar putea fi adaptată pentru o vreme.

Dacă te simți prea slăbit sau ești afectat serios de tratament, este mai bine să nu mergi la lucru, decât să fii în imposibilitatea de a-ți desfășura munca la parametri normali – ar putea fi o sursă de insatisfacție pentru tine, dar și pentru angajator.

Nu trebuie să te temi în niciun caz de faptul că vei fi concediat din cauza bolii cu care ai fost diagnosticat!
Din punct de vedere legal,
îmbolnăvirea nu este un motiv eligibil pentru a fi dat afară.
Codul Muncii te protejează – în cazul incapacității temporare de muncă determinate de cancer, legislația permite acordarea unui concediu medical de până la un an sau chiar mai mult, în cazuri particulare.

În această perioadă, vei primi o indemnizație, echivalentă cu 100% din media veniturilor înregistrate în ultimele 6 luni. Primele 1-17 zile (în funcție de mărimea firmei în care lucrezi) vor fi achitate de angajator, iar următoarele vor fi suportate de bugetul asigurărilor sociale de stat.

După acest interval, dacă tratamentul a funcționat și te simți bine, vei putea reveni la locul de muncă.

Reține că sănătatea este acum prioritatea ta și că cele mai bune decizii sunt acelea care se pliază pe cazul tău individual, în funcție de aprecierile personalului medical!

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 4124

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp