Se moşteneşte cancerul?

Se moşteneşte cancerul?
Una din convingerile frecvente este aceea că dacă o persoană are cancer, îl va transmite mai departe, pe cale genetică sau că dacă o rudă suferă de cancer, îmbolnăvirea este inevitabilă.

Nu e aşa.

Anumite forme de cancer care pot fi favorizate de existenţa unui caz anterior în familie, fără a fi vorba de o regulă.

Dacă într-o familie două sau mai multe persoane suferă sau au suferit de cancer, asta nu implică în mod necesar o legătură genetică.

Cancerul moştenit propriu-zis este de fapt rar: în mai puţin de 10% din cazuri, apariţia celulelor canceroase este cauzată de o genă mutantă, transmisă din generaţie în generaţie.
Chiar şi în cazul în care o persoană are această genă, nu se poate şti cu certitudine dacă boala se va instala sau nu.

În multe din cazurile în care cancerul pare a fi transmis în familie, poate fi vorba despre o simplă  coincidenţă nefericită, având în vedere prevalenţa îngrijorătoare pe care o cunoaşte cancerul în zilele noastre.

În plus, este posibil ca membrii familiei să fi fost expuşi la aceiaşi factor de risc, de exemplu: fumat (activ sau pasiv), substanţe cu potenţial cancerigen, obezitate – ca urmare a alegerilor făcute de-a lungul vieţii.

În alte situaţii, moştenirea genetică nu va fi implicată deloc în dezvoltarea celulelor canceroase.

Aşadar, trebuie să ştii însă că boala nu va fi moştenită în mod necesar de copiii tăi sau de rude.

Concluzionând, majoritatea formelor de cancer se dezvoltă din cauza unor mutaţii genetice care apar în timpul vieţii, ca urmare a unui cumul de factori de risc şi nu din cauza unei gene moştenite.

Dacă există suspiciunea unui tipar al apariţiei cancerului în familie, se poate realiza testarea factorului de risc genetic, însă trebuie să ştii că aceste investigaţii nu sunt deloc ieftine (costă peste 4000 de lei).

Dacă vrei să citeşti mai multe despre genetica cancerului, o poţi face aici: link.

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 11751 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp