Ce este cancerul?

Ce este cancerul?
Chiar dacă obişnuim să vorbim despre cancer ca şi cum ar fi o singură boală, de fapt, denumirea de cancer înglobează mai multe boli (peste 200 ), diferite ca mod de manifestare, evoluţie şi răspuns la tratament.

Formele de cancer pot fi separate în câteva categorii majore:

  • carcinom: cancerul care se formează la nivelul pielii sau al ţesuturilor care „învelesc” organele interne. Este cel mai frecvent tip de cancer (80-90% din cazuri).
  • sarcom: formă de cancer ce apare la nivelul oaselor, cartilagiului, muşchilor, ţesutului gras sau al vaselor de sânge. leucemie sau „cancer de sânge” - apare atunci când măduva osoasă este împiedicată să producă în mod normal celulele sanguine.
  • limfom şi mielom:  cancerul care afectează celulele sistemului imunitar
  • cancerele sistemului nervos: apar la celulele din măduva spinării şi creier.

Un aspect pe care toate tipurile de cancer îl au în comun este modul de apariţie al celulelor canceroase.
În mod normal, celulele din organismul nostru se dezvoltă şi se divid după un mecanism ordonat şi controlat: corpul nostru produce atâtea celule cât este nevoie pentru a-şi păstra sănătatea.

Când celulele ajung la maturitate sau nu mai sunt funcţionale, mor şi sunt înlocuite cu celule noi, tinere şi sănătoase.

Atunci când materialul genetic al unei celule suferă mutaţii, dezvoltarea şi înmulţirea vor fi afectate. Celulele „vechi”, în loc să moară, se dezvoltă haotic şi formează alte noi celule anormale.
La rândul lor, noile celule canceroase se vor dezvolta şi înmulţi necontrolat.

Celulele canceroase „asaltează” celulele sănătoase din corp, afectând partea organismului în care au apărut şi în unele cazuri, răspândindu-se şi în alte zone ale corpului.
Atunci când celulele canceroase migrează din partea corpului unde au apărut (de exemplu, ficat), prin intermediul sângelui sau al limfei, către alte zone sau organe, se vorbeşte despre metastază.

Mai pe scurt, o celulă canceroasă se deosebeşte de una normală prin dezvoltarea haotică şi proprietatea de a invada alte ţesuturi decât cel din care face parte.

Cel mai adesea, conglomeratul de celulele mutante canceroase va forma o tumoare, care poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă).

Deşi acesta e un tipar valabil pentru majoritatea tipurilor de cancer, există şi cancere în care nu se formează tumori.

Citeşte despre tipul de cancer cu care ai fost diagnosticat: ai aici lista completă completă.

Publicat la 24-06-2014 | Vizite: 6189 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp