Virus atenuat ajută la eliminarea cancerului la șoareci

Autor: Airinei Camelia , publicat la 13-06-2024

Virus atenuat ajută la eliminarea cancerului la șoareci
Cercetătorii de la Northwestern Medicine au descoperit că un virus atenuat, virusul coriomeningitei limfocitice (LCMV), poate elimina cancerul la șoareci și, în plus, poate crește rezistența acestora la dezvoltarea tumorilor mai târziu în viață. Studiul, publicat în The Journal of Clinical Investigation, demonstrează siguranța și eficacitatea acestui tratament chiar și în cazul șoarecilor imunosupresați, o descoperire critică având în vedere că mulți pacienți cu cancer sunt imunosupresați din cauza tratamentelor.
Injectarea virusului în modele de șoareci cu tumori, inclusiv melanom și cancer de colon, a redus dimensiunea tumorilor și a crescut supraviețuirea. Această terapie ar putea oferi protecție imunitară largă, ajutând organismul să se protejeze împotriva mai multor boli, nu doar a cancerului.

Interesant este că, în cazul șoarecilor sănătoși tratați inițial cu terapia LCMV, s-a observat o rezistență crescută la dezvoltarea tumorilor ulterioare, fenomen ce ar putea fi explicat prin „imunitatea instruită” - un proces prin care o infecție anterioară întărește capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la diverse boli în viitor.

LCMV funcționează prin activarea căilor alternative ale sistemului imun, chiar și în absența celulelor T, celulelor B și macrofagelor, folosind molecule de interferon pentru a semnala prezența unui intrus și pentru a mobiliza mecanismele de apărare ale organismului.

Următorul pas în cercetare este testarea abordării pe câini cu sarcom, în colaborare cu Dr. Seth Pollack de la Feinberg School of Medicine. Dacă rezultatele sunt pozitive, cercetătorii speră să inițieze un studiu clinic pe oameni. Această descoperire subliniază potențialul utilizării virusurilor oncolitice ca alternative mai sigure pentru tratamentul cancerului, în special la pacienții imunosupresați.

sursa: News Medical

Publicat la 13-06-2024 | Vizite: 31 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp