Un nou tratament pentru cancerul de sân folosind o combinație de două medicamente: AZD9496 și palbociclib

Autor: Airinei Camelia , publicat la 22-01-2024

Un nou tratament pentru cancerul de sân folosind o combinație de două medicamente: AZD9496 și palbociclib
Studiul publicat în Scientific Reports a evaluat eficacitatea unei noi terapii combinate pentru tratamentul cancerului de sân, folosind un model matematic. Terapia combină AZD9496, un inhibitor oral al receptorilor de estrogen, eficient în modele preclinice pentru tumori mamare ER- și ESR1-pozitive, și palbociclib, un inhibitor selectiv al kinazei dependente de ciclină 4 (CDK4) și CDK6.
Modelul matematic a luat în considerare interacțiunile dintre diferite celule imune ale gazdei, celulele tumorale și tratamentul medicamentos. Metodele utilizate pentru evaluarea sistemului de ecuații diferențiale ordinare non-lineare au fost metoda de analiză homotopică (HAM) și metoda invarianților integrali (MIM), care permit simplificarea mecanismelor de reacție și generarea de soluții convergente pentru sisteme non-lineare.

Rezultatele studiului arată că administrarea combinată a AZD9496 și palbociclib a redus numărul celulelor canceroase de la condiția inițială la zero în 32 de zile de tratament. AZD9496 a fost administrat în doze de 300 mg pentru două săptămâni, urmate de o pauză de două săptămâni, cu schimbări ulterioare ale dozei. Doza de palbociclib a variat ciclic, menținându-se un interval constant de administrare.

Concluzia cercetătorilor este că terapia combinată AZD9496 și palbociclib poate duce la o reducere rapidă a celulelor canceroase de sân, indicând un potențial mare pentru această abordare în tratamentul cancerului de sân. Studiul subliniază avantajele utilizării modelării matematice în cercetarea cancerului, reducând necesitatea experimentelor pe animale sau oameni.

sursa: News Medical
foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Publicat la 22-01-2024 | Vizite: 28 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp