Un nou mecanism de protejare a ADN-ului, descris de cercetători: descoperirile pot ajuta la înțelegerea modului de prevenire a cancerului

Autor: Domșa Dariana , publicat la 21-01-2022

Un nou mecanism de protejare a ADN-ului, descris de cercetători: descoperirile pot ajuta la înțelegerea modului de prevenire a cancerului
Cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve au identificat un nou mecanism prin care o proteină cunoscută pentru repararea ADN-ului deteriorat, denumită 53BP1, protejează inclusiv integritatea ADN-ului, prin păstrarea formei sale structurale. Descoperirile oferă o perspectivă asupra înțelegerii modului în care celulele mențin integritatea ADN-ului în nucleu, o funcție esențială pentru prevenirea anumitor boli, precum îmbătrânirea prematură și cancerul.
În cadrul studiului, echipa de cercetare a descoperit că 53BP1, o proteină cunoscută pentru implicarea în repararea rupturii ADN-ului dublu catenar (DSB), are o funcție biologică în medierea structurii ADN-ului, în special într-o regiune foarte compactată, numită heterocromatină. Cercetătorii au descoperit faptul că noua funcție implică o nouă formă de activitate a 53BP1, în care proteina se acumulează în regiunile ADN-ului condensat și formează mici picături de lichid.

Echipa a determinat modul în care 53BP1 poate forma picături lichide: au descoperit că procesul necesită participarea altor proteine ​​cunoscute pentru a susține structura acelor ADN foarte condensat. Totodată, au descoperit că 53BP1 a stabilizat de fapt colectarea proteinelor ​​la aceste regiuni ADN, ceea ce este important pentru menținerea funcției generale a ADN-ului. În următoarea fază a studiului, oamenii de știință au efectuat o analiză moleculară detaliată pentru a rupe proteina mare în bucăți mici și au determinat care bucăți sunt importante pentru formarea picăturilor lichide de 53BP1. Au schimbat în continuare aminoacizii unei poziții specifice a proteinei 53BP1 și au determinat contribuția mai multor aminoacizi care sunt critici pentru noua funcție.

Cu ajutorul noilor informații, cercetătorii speră să înțeleagă mai bine cum pot fi prevenite boli precum cancerul și chiar să conceapă terapii care să folosească noua caracteristică a 53BP1 pentru a trata cancerele în viitor. „Scopul nostru este să înțelegem mecanismele moleculare care mențin stabilitatea genomului în celulele umane prin identificarea genelor și a căilor de semnalizare implicate. Pe termen lung, sperăm să transpunem aceste cunoștințe în potențiale strategii de tratament anticancer”, a declarat autorul studiului, Youwei Zhang, profesor asociat de farmacologie la Universitatea Case Western Reserve.

sursa: Science Daily

Publicat la 21-01-2022 | Vizite: 370 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp