Uleiul prăjit, dăunător pentru persoanele cu cancer de colon

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 29-08-2019

Uleiul prăjit, dăunător pentru persoanele cu cancer de colon
Alimentele prăjite în ulei vegetal, a căror popularitate la nivel global a crescut considerabil în ultimii ani, pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății consumatorilor. Consumul uleiului deja folosit pentru prăjit de către persoane care suferă de cancer de colon poate reprezenta o alegere deloc fericită, conform unor noi cercetări.

Specialiștii din domeniul alimentar de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că hrănirea cu ulei prăjit a șoarecilor determină inflamarea colonului, creșterea tumorilor canceroase, răspândirea bacteriilor și a produselor bacteriene toxice în fluxul sanguin. Comparativ cu studiile anterioare, ale căror rezultate nu erau unele concludente, din cauza faptului că se concentrau în mod exclusiv asupra oamenilor sănătoși, prezentul studiu a examinat impactul consumului de ulei prăjit asupra bolilor inflamatorii ale intestinului și a cancerului de colon.

Lucrarea cercetătorilor, publicată în revista Cancer Prevention Research, sugerează că prin consumul de alimente prăjite în ulei pot fi exacerbate și avansate condiții medicale ale colonului. În cadrul experimentelor a fost utilizat un eșantion de ulei de canola, ce a fost prăjit la o temperatură de aproximativ 162 de grade Celsius. Totodată, specialiștii au folosit o combinație de ulei de prăjit cu ulei proaspăt, adăugată în dieta șoarecilor de laborator din grupul de studiu. Analiza efectelor dietei asupra inflamației colonului și a tumorilor de colon a evidențiat înrăutățiri ale condițiilor preexistente. În cazul șoarecilor cu tumori aflați în grupul de studiu, care au consumat ulei prăjit de-a lungul cercetării, a fost remarcată o dublare în mărime a tumorilor, comparativ cu tumorile șoarecilor din grupul de control, care nu au crescut semnificativ în dimensiuni.

Pentru testarea ipotezei cercetătorilor, aceea că oxidarea acizilor grași polinesaturați (care apare atunci când uleiul este încălzit) este responsabilă de efectele inflamatorii, au fost izolați compușii polari din ulei și mai apoi introduși în alimentația șoarecilor. Rezultatele au fost unele foarte asemănătoare, ceea ce sugerează că efectele inflamatorii pot fi mediate de compușii polari. Specialiștii din domeniul alimentar speră ca prin intermediul acestui studiu să existe o mai bună înțelegere din partea oamenilor care suferă de afecțiuni grave ale colonului, cât și din partea autorităților, cu privire la impactul asupra sănătății a uleiului de prăjit.

Sursa: Science Daily

Publicat la 29-08-2019 | Vizite: 435 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp