Studiu. Riscul de a dezvolta cancer poate fi diminuat prin consumul frecvent de ciuperci
Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 26-04-2021
Consumul mai mare de ciuperci este asociat cu un risc mai mic de cancer, potrivit unei revizuiri a unor studii de amploare, ce au implicat peste 19.500 de pacienți diagnosticați cu cancer. „În general, aceste descoperiri oferă dovezi importante pentru efectele protectoare ale ciupercilor împotriva cancerului”, a spus coautorul John Richie, cercetător la Institutul Penn și profesor de științe ale sănătății publice și farmacologie. Sunt necesare studii viitoare pentru a identifica mai bine mecanismele implicate și cancerele specifice care ar putea fi afectate.
Ciupercile sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți. Descoperirile echipei arată că ciupercile pot ajuta, de asemenea, la creșterea gradului de protecție împotriva cancerului. „Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este un protector unic și puternic antioxidant și celular”, a declarat Djibril M. Ba, student absolvent în epidemiologie la Colegiul de Medicină Penn State.
Chiar dacă ciupercile shiitake, stridiile, maitake și stridiile regale au cantități mai mari din aminoacidul ergotioneină decât ciupercile albe, cremini și portabello, cercetătorii au descoperit că persoanele care au încorporat orice varietate de ciuperci în dietele lor zilnice au avut un risc mai mic de cancer. Potrivit descoperirilor, persoanele care au consumat 18 grame de ciuperci zilnic au avut un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu au consumat ciuperci.
Când au fost examinate anumite tipuri de cancer, cercetătorii au remarcat cele mai puternice asociații pentru cancerul de sân, deoarece persoanele care au consumat în mod regulat ciuperci au avut un risc semnificativ mai mic de cancer de sân. Cercetarea ar putea fi utilă pentru explorarea în continuare a efectelor protectoare pe care le au ciupercile și pentru a ajuta la stabilirea unor diete mai sănătoase care să prevină cancerul.
sursa: Science Daily
Publicat la 26-04-2021 | Vizite: 318 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar