Reacțiile adverse cutanate observate în urma utilizării medicamentelor pentru cancer pot indica faptul că tratamentul funcționează

Autor: Domșa Dariana , publicat la 17-01-2022

Reacțiile adverse cutanate observate în urma utilizării medicamentelor pentru cancer pot indica faptul că tratamentul funcționează
Inhibitorii punctelor de control imun, o categorie de medicamente folosite pentru întărirea răspunsului imun împotriva celulelor tumorale, au devenit standard de îngrijire pentru mulți pacienți cu cancer avansat. Cu toate acestea, medicamentele pot provoca adesea reacții adverse, pielea fiind cel mai frecvent afectată. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts, indică faptul că aceste efecte secundare pot fi de fapt un indicator că medicamentele funcționează.
Pentru studiu, anchetatorii au accesat rețeaua TriNetX Diamond, o bază de date cu dosare de sănătate și date de la peste 200 de milioane de pacienți din SUA și Europa. Cercetătorii au comparat informațiile obținute de la peste 14.000 de pacienți cu cancer în faze avansate care au fost tratați cu inhibitori ai punctelor de control imunitare. Dintre aceștia, jumătate au dezvoltat reacții adverse în urma utilizării medicamentelor.

Urmărirea mediană a studiului a fost de 3,2 ani și 3233 (26,1%) dintre pacienți au murit în acest timp. Pacienții care au prezentat cel puțin un eveniment advers care a implicat pielea au avut o scădere cu 22% a ratei mortalității. Efectul protector nu a fost același pentru toate evenimentele adverse ce implicau pielea. Protecția a variat de la 30% până la 50% în cazul pacienților care au dezvoltat vitiligo, lichen plan, mâncărime, uscăciune a pielii sau erupții cutanate.

Datele colectate în urma studiului oferă oncologilor și dermatologilor informații importante de prognostic atunci când consiliază beneficiarii de imunoterapie cu privire la implicațiile clinice ale toxicității pielii. De asemenea, toxicitățile cutanate tind să apară devreme în cursul imunoterapiei și prezintă o oportunitate de a evalua eficacitatea imediat după inițierea tratamentului. Prin urmare, descoperirile pot ajuta la identificarea pacienților care au șanse mai mari de vindecare folosind regimul actual de imunoterapie, față de cei care ar putea avea nevoie de un regim de tratament mai puternic sau alternativ.

sursa: News Medical

Publicat la 17-01-2022 | Vizite: 182 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp