Rapamicina și alți rapalogi au potențialul de a întârzia cancerul

Autor: Airinei Camelia , publicat la 19-04-2023

Rapamicina și alți rapalogi au potențialul de a întârzia cancerul
Studiul „Prevenirea cancerului cu rapamicină” publicată în jurnalul Oncotarget de către cercetătorii de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, propune rapamicina și alți rapalogi ca factori ce ar putea întârzia debutul cancerului prin țintirea celulelor precanceroase și încetinirea îmbătrânirii organismului. Calea mTOR (Target of Rapamicin) este implicată atât în ​​cancer, cât și în îmbătrânire și, deoarece cancerele comune sunt boli legate de vârstă, incidența lor crește exponențial odată cu vârsta.
Rapamicina este un medicament anti-cancer și anti-îmbătrânire care vizează direct celulele precanceroase și încetinește îmbătrânirea organismului în mod indirect, ceea ce poate încetini, în mod figurat, timpul și întârzia cancerul. S-a demonstrat că rapamicina previne cancerul în mai multe modele murine, deoarece încetinește proliferarea celulelor și progresia tumorii, întârziind apariția cancerului la șoarecii normali, cei predispuși genetic la cancer și cei expuși la cancerigeni. Datele din utilizarea rapamicinei și everolimusului la pacienții cu transplant de organe au arătat, de asemenea, efecte consistente de prevenire a cancerului. Studiile clinice în populațiile cu risc ridicat sunt justificate.

Interesant este că un număr tot mai mare de persoane sănătoase utilizează în prezent rapamicina pentru a încetini îmbătrânirea. Peste zece sau douăzeci de ani, se pot acumula date pentru analiza retrospectivă a prevenirii cancerului cu rapamicină la om. Prin urmare, rapamicina și alți rapalogi ar putea fi o cale promițătoare pentru a întârzia debutul cancerului prin țintirea celulelor precanceroase și încetinirea îmbătrânirii organismului.

sursa: News Medical

Publicat la 19-04-2023 | Vizite: 160 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp