Proteinele canceroase ar putea fi inhibate de un compus găsit într-un arbust

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 23-04-2021

Proteinele canceroase ar putea fi inhibate de un compus găsit într-un arbust
Un chimist de la Universitatea Purdue a găsit o modalitate de a sintetiza un compus pentru a lupta împotriva unei proteine ​​canceroase ce nu poate fi în mod normal o țintă pentru tratamentele medicamentoase, cu beneficii într-o multitudine de tipuri de cancer.
Inspirat de un compus rar găsit într-un arbust originar din America de Nord, Mingji Dai, profesor de chimie la Centrul Universitar de Cercetare a Cancerului din Purdue, a efectuat o serie de studii asupra acestuia și a descoperit o modalitate rentabilă și eficientă de a-l sintetiza în laborator. Compusul, denumit curcusona D, are potențialul de a ajuta la combaterea proteinei BRAT1, care se găsește în multe tipuri de cancer. Proteina a fost inhibată prin legarea de compus. Curcusonii sunt compuși care provin dintr-un arbust numit Jatropha curcas, originar din America, răspândit pe alte continente, inclusiv Africa și Asia. Planta a fost folosită de mult timp pentru proprietăți sale medicinale, inclusiv în tratamentul cancerului, precum și pentru a fi o sursă ieftină propusă de biodiesel.

Cercetătorii au testat compușii pe celulele canceroase ale sânului și au descoperit că curcusona D este extrem de eficientă la închiderea celulelor canceroase. Proteina pe care o vizau, BRAT1, reglează răspunsul la deteriorarea ADN-ului și repararea ADN-ului în celulele canceroase. Celulele canceroase cresc foarte repede și produc mult ADN. Dacă oamenii de știință pot deteriora ADN-ul celulelor canceroase și îi împiedică să-l repare, ei pot opri creșterea celulelor canceroase.

Compusul nu poate distruge doar celulele canceroase, însă poate opri migrarea lor. Astfel, compusul ar putea împiedica metastazarea cancerului, pentru ca pacientul să poate trăi mai mult. Dai și echipa sa consideră că, pe cât de eficientă este curcusona D, ea poate fi chiar mai puternică ca parte a unei terapii combinate. Următorul pas va fi testarea compusului pentru a primi asigurări că acesta nu este toxic pentru oameni, lucru despre care cercetătorii sunt optimiști, deoarece arbustul din care provine a fost folosit ca medicament tradițional în mai multe culturi. „Multe dintre cele mai de succes medicamente pentru cancer au venit din natură", a spus Dai.

sursa: Science Daily
foto: Purdue University

Publicat la 23-04-2021 | Vizite: 299 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp