O pierdere recentă în greutate a fost asociată cu un risc crescut de cancer

Autor: Airinei Camelia , publicat la 25-01-2024

O pierdere recentă în greutate a fost asociată cu un risc crescut de cancer
Un studiu recent publicat în The Journal of the American Medical Association a investigat legătura dintre pierderea recentă în greutate și creșterea diagnosticării cancerului în următoarele 12 luni. Studiul a inclus peste 157.000 de participanți, majoritatea femei și albi, cu o vârstă medie de 62 de ani, urmăriți pe o perioadă totală de 1.64 milioane de ani-persoană (AP). Cercetătorii au analizat schimbările în greutate, stratificate în funcție de intenționalitate, luând în considerare schimbările în activitatea fizică și calitatea dietei.
Rezultatele au arătat că aproximativ 5% dintre pacienții recent diagnosticați cu cancer au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală în cele 12 luni anterioare diagnosticului. Rata incidenței cancerului a crescut la 1.300 per 100.000 AP pentru cei diagnosticați în termen de 12 luni de la schimbarea recentă în greutate, comparativ cu aproximativ 870 per 100.000 AP pentru cei care nu au pierdut în greutate.

Pierderea în greutate cu intenționalitate scăzută a fost asociată cu o incidență a cancerului de aproape 2.300 per 100.000 AP, comparativ cu 1.200 per 100.000 AP pentru cei care nu au pierdut în greutate. Cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul persoanelor care au pierdut în greutate au fost cele ale tractului gastrointestinal superior, cu o incidență suplimentară de aproximativ 140 de cazuri per 100.000 AP în grupul cu pierdere în greutate.

Alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, de sânge și colorectal, au prezentat, de asemenea, modele similare, cu diferențe între grupuri de 105, 80 și 63 de cazuri per 100.000 AP, respectiv. Incidența cancerului a fost mai mare și în următoarele șase luni pentru cei care au pierdut între 5% și 10% din greutatea corporală. Pierderea în greutate și istoricul de fumat au prezis, de asemenea, o rată mai mare de incidență a cancerului.

Studiul a concluzionat că persoanele în vârstă de 60 de ani sau mai mult care au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală fără intenție ar trebui să fie evaluate pentru cancer. Excepții importante la acest model au fost cancerele de sân, tractul urogenital, creier și melanom. Studiul subliniază importanța evaluării pentru cancer la persoanele în vârstă cu pierdere neexplicată în greutate.

sursa: News Medical
foto: 279photo Studio / Shutterstock

Publicat la 25-01-2024 | Vizite: 47 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp