O nouă speranță de tratament pentru pacienții afectați de oboseala asociată cu cancerul

Autor: Airinei Camelia , publicat la 05-10-2023

O nouă speranță de tratament pentru pacienții afectați de oboseala asociată cu cancerul
Un studiu recent, condus de cercetători de la Centrul de Cancer Yale din cadrul Școlii de Medicină Yale, a descoperit că un medicament care țintește metabolismul, numit dicloroacetat (DCA), a avut efecte pozitive în ameliorarea oboselii asociate cu cancerul la șoareci, fără a interfera cu tratamentele oncologice. Oboseala asociată cu cancerul (OAC) este o afecțiune debilitantă și foarte răspândită, care până în prezent nu are tratament farmaceutic eficient.
Studiul a fost publicat în American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism la data de 2 octombrie. Rachel Perry, autorul principal și membru al Centrului de Cancer Yale, a subliniat că DCA, un activator al oxidării glucozei, este prima intervenție, și în special prima intervenție axată pe metabolism, care previne sindromul complet al OAC în modele preclinice.

Pentru a evalua eficacitatea DCA, cercetătorii au folosit modele de șoareci cu tumori pentru a investiga tratamentul OAC la pacienții cu melanom. Echipa a constatat că DCA nu a afectat ratele de creștere a tumorilor și nici nu a compromis eficacitatea imunoterapiei sau a chimioterapiei în două modele de cancer la șoareci. Mai mult, DCA a păstrat semnificativ funcția fizică și motivația la șoarecii cu tumori în stadiu avansat.

Datele sugerează că tratamentul cu DCA ar putea avea mai multe efecte pozitive, inclusiv reducerea stresului oxidativ în țesutul muscular al șoarecilor cu tumori. Cercetătorii consideră că DCA ar putea reprezenta o abordare care să schimbe practica medicală în viitor, atunci când este utilizat ca terapie adjuvantă pentru tratarea OAC.

Rachel Perry, care este și profesor asistent de medicină (endocrinologie) și de fiziologie celulară și moleculară la Școala de Medicină Yale, a exprimat speranța că această cercetare va constitui fundamentul pentru viitoarele studii clinice care vor utiliza dicloroacetatul - un medicament aprobat de FDA pentru o altă indicație (acidul lactic) - în tratamentul sindromului debilitant al OAC.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Publicat la 05-10-2023 | Vizite: 144 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp