O nouă descoperire ar putea ajuta la identificarea precoce a cancerului pulmonar și la îmbunătățirea prognosticului

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 09-12-2022

O nouă descoperire ar putea ajuta la identificarea precoce a cancerului pulmonar și la îmbunătățirea prognosticului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh propune o nouă metodă de identificare precoce a cancerului pulmonar, prin investigarea mecanismelor patologice ce se întâlnesc la începutul acestei afecțiuni. Conform oamenilor de știință, nivelurile unei proteine numite TLR2 pot prezice rata de supraviețuire a pacienților ce sunt diagnosticați cu acest tip de tumoră, activarea acestora prin intermediul unui compus medicamentos fiind totodată cheia reducerii dezvoltării celulelor canceroase în stadiile incipiente.
Autorii explică faptul că rata de supraviețuire pe o durată de cinci ani de la diagnosticarea cancerului pulmonar avansat este, în general, de 6%, comparativ cu o rată de 50% aferentă cazului în care acesta este identificat precoce. Acesta este motivul pentru care specialiștii consideră importantă identificarea unor metode prin care această tumoră să fie descoperită din timp, în stadiile sale inițiale. Proteinele TLR2, recunoscute drept cheia unor mecanisme de apărare ale organismului împotriva cancerului, au o strânsă corelație cu procesul de senescență, reprezentat de oprirea celulelor din evoluție și secretarea unei varietăți de substanțe chimice folosite de organism drept semnale de avertizare împotriva cancerului.

Implicarea prezenței celulelor ce au suferit procese de senescență în diferitele stadii ale cancerului pulmonar și posibilitatea ca acestea să reprezinte un marker al stadializării acestei afecțiuni au fost studiate prin analiza probelor tumorale de la pacienți ce au prezentat niveluri mari de proteină TLR2, corelând astfel acest parametru cu o creștere a ratei de supraviețuire a persoanelor ce au participat la studiu. Ulterior, cercetătorii au testat un compus medicamentos pe șoarecii de laborator ce au dezvoltat cancer pulmonar, descoperind astfel că substanța reduce intensitatea creșterii celulelor tumorale pulmonare.

Echipa menționează și faptul că aceste descoperiri ar putea fi baza unor cercetări viitoare privind senescența celulelor tumorale pulmonare și substanțele chimice secretate în cadrul programelor de screening pentru a detecta modalități de diagnosticare precoce a acestui tip de tumoră. Doctorul Fraser Millar, lector la universitatea britanică, evidențiază totodată și faptul că se cunosc puține aspecte referitoare la biologica cancerului pulmonar incipient, iar înțelegerea proceselor ce stau la baza acestuia poate duce la identificarea unor metode profilactice prin care rata de supraviețuire să crească marcat.

sursa: News Medical

Publicat la 09-12-2022 | Vizite: 118 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp