O nanoparticulă nou dezvoltată poate declanșa răspunsuri imune împotriva mai multor tipuri de cancere

Autor: Domșa Dariana , publicat la 07-11-2022

O nanoparticulă nou dezvoltată poate declanșa răspunsuri imune împotriva mai multor tipuri de cancere
Folosind un concept nou de nanotehnologie, cercetătorii de la Institutul de Cancer Ludwig au reușit să obțină răspunsuri imunitare anti-tumorale puternice și eficiente în experimente efectuate pe șoareci de laborator cu multiple tipuri de cancere.
În studiul lor, publicat în Nature Nanotechnology, cercetătorii descriu mecanismul de acțiune și evaluarea preclinică a unor nanoparticule nou dezvoltate, care sunt încărcate cu un medicament capabil să activeaze o proteină centrală, care ulterior induce răspunsul imunitar. Utilizate în combinație cu radioterapia și imunoterapia, nanoparticulele ajută chiar la controlul tumorilor care în general evită sistemul imunitar. Noua abordare a cercetătorilor poate depăși problemele de biodisponibilitate și de toxicitate de care s-au ivit medicamentele dezvoltate anterior pentru activarea proteinelor dinucleotide ciclice (CDN).

Pentru a putea viza tumorile, cercetătorii au încapsulat dinucleotide ciclice în particule sferice auto-asamblate de dimensiuni nanometrice. O singură doză de nanoparticule, numită ZnCDA (datorită ionilor de zinc din miezul lor), a suprimat creșterea tumorii la șoareci cu două tipuri distincte de cancer de colon, dintre care unul cu metastaze la ficat. În plus, ZnCDA a extins supraviețuirea într-un model de limfom cu celule B și a suprimat tumorile în modelele de melanom și cancer de prostată.

În cadrul unor analize ulterioare, cercetătorii au testat potențialul ZnCDA împotriva a două tipuri de tumori grave și în general incurabile: cancerul pancreatic și glioblastomul. Combinată cu radioterapia, o singură doză de nanoparticule a extins supraviețuirea șoarecilor cu cancer pancreatic într-un mod dramatic.

sursa: News Medical

Publicat la 07-11-2022 | Vizite: 252 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp