Noi descoperiri despre consumul de soia în timpul terapiei cu tamoxifen
Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 03-02-2017

Cercetătorii din cadrul Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center au investigat efectele – pozitive și negative – ale aportului de soia asupra tratamentului cancerului mamar.
Studiul realizat pe modele animale a identificat circuitele biologice și moleculare în urma cărora consumul de soia o perioadă îndelungată poate crește eficiența terapiei cu tamoxifen și previne recurența cancerului mamar. Aceasta și faptul că inițierea pentru prima dată a consumului de soia și băuturi derivate în paralel cu tratamentul cu tamoxifen poate, în mod paradoxal, reduce eficacitatea medicamentului și crește recurența cancerului.
„De-a lungul timpului s-a vehiculat paradoxul în ceea ce privește genisteina, un derivat din soia cu structură similară estrogenului și care manifestă până la un punct acțiune asupra receptorilo estrogenici umani. Este cunoscut faptul că majoritatea cancerelor de sân sunt influențate de nivelul hormonilor estrogeni și totuși în Asia, unde se înregistrează cel mai mare consum de soia, frecvența cancerelor mamare este de până la 5 ori mai mică comparativ cu regiunile vestice, unde femeile au un aport scăzut,” afrmă autoarea studiului Leena Hilakivi-Clarke.
În 2012 peste 70% dintre cele 1.67 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân din toată lumea s-au dovedit pozitive pentru receptorii-estrogenici. De asemenea, tamoxifenul și terapiile hormonale în general menite să inhibe creșterea tumorală sub acțiunea estrogenilor, reprezintă principalele opțiuni pentru tratamentul cancerului mamar. Deși aceste terapii s-au dovedit extrem de eficiente în prevenția, respectiv tratarea cancerului de sân, aproximativ jumătate dintre pacienți dezvoltă rezistență la tratament și/sau prezintă recurența cancerului.
Potrivit studiului (pe modele animale) sincronizarea aportului de genisteină reprezintă elementul central în privința asocierii cancerului mamar tratat cu tamoxifen.
Ingestia pe termen lung de genisteină, înainte de inițierea procesului canceros în organism, îmbunătățește răspunsul imun anti-tumoral, ceea ce explică protecția oferită împotriva dezvoltării și/sau recurenței cancerului, respectiv efectul pozitiv sinergic cu tamoxifenul.
Includerea genisteinei din soia în dietă după apariția cancerului mamar, la animale, nu activează răspunsul sistemului imunitar anti-tumoral și prin urmare evoluția cancerului nu este stopată. Nu a fost identificat în schimb mecanismul prin care se dezvoltă rezistența la tamoxifen și recurența crescută a cancerului în acest caz.
Animalele care au consumat genisteină în perioada adultă au prezentat 7% șanse de recurență a cancerului după tratamentul cu tamoxifen, comparativ cu 33% în cazul cobailor expuși la ginesteină exlusiv după intițierea procesului tumoral.
„În timp ce majoritatea specialiștilor oncologi recomandă pacienților să nu consume suplimente de isoflavone, soia și derivate, rezultatele acestui studiu ar putea oferi în viitor o viziune mai nuanțată – dacă pacientele au consumat cu regularitate soia și alimente din soia, pot continua să le mănânce și după diagnostic. Acest lucru nu este valabil în rândul femeilor care nu au consumat anterior diagnosticului produse din soia.”
Sunt necesare studii suplimentare și trial-uri clinice pentru a valida această experiență la oameni și ulterior, pentru a se formula recomandări nutriționale oficiale cu privire la aportul de soia la femeile cu cancer de sân, tratate cu tamoxifen.
Sursa: EurekAlert!
Studiul realizat pe modele animale a identificat circuitele biologice și moleculare în urma cărora consumul de soia o perioadă îndelungată poate crește eficiența terapiei cu tamoxifen și previne recurența cancerului mamar. Aceasta și faptul că inițierea pentru prima dată a consumului de soia și băuturi derivate în paralel cu tratamentul cu tamoxifen poate, în mod paradoxal, reduce eficacitatea medicamentului și crește recurența cancerului.
„De-a lungul timpului s-a vehiculat paradoxul în ceea ce privește genisteina, un derivat din soia cu structură similară estrogenului și care manifestă până la un punct acțiune asupra receptorilo estrogenici umani. Este cunoscut faptul că majoritatea cancerelor de sân sunt influențate de nivelul hormonilor estrogeni și totuși în Asia, unde se înregistrează cel mai mare consum de soia, frecvența cancerelor mamare este de până la 5 ori mai mică comparativ cu regiunile vestice, unde femeile au un aport scăzut,” afrmă autoarea studiului Leena Hilakivi-Clarke.
În 2012 peste 70% dintre cele 1.67 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân din toată lumea s-au dovedit pozitive pentru receptorii-estrogenici. De asemenea, tamoxifenul și terapiile hormonale în general menite să inhibe creșterea tumorală sub acțiunea estrogenilor, reprezintă principalele opțiuni pentru tratamentul cancerului mamar. Deși aceste terapii s-au dovedit extrem de eficiente în prevenția, respectiv tratarea cancerului de sân, aproximativ jumătate dintre pacienți dezvoltă rezistență la tratament și/sau prezintă recurența cancerului.
Potrivit studiului (pe modele animale) sincronizarea aportului de genisteină reprezintă elementul central în privința asocierii cancerului mamar tratat cu tamoxifen.
Ingestia pe termen lung de genisteină, înainte de inițierea procesului canceros în organism, îmbunătățește răspunsul imun anti-tumoral, ceea ce explică protecția oferită împotriva dezvoltării și/sau recurenței cancerului, respectiv efectul pozitiv sinergic cu tamoxifenul.
Includerea genisteinei din soia în dietă după apariția cancerului mamar, la animale, nu activează răspunsul sistemului imunitar anti-tumoral și prin urmare evoluția cancerului nu este stopată. Nu a fost identificat în schimb mecanismul prin care se dezvoltă rezistența la tamoxifen și recurența crescută a cancerului în acest caz.
Animalele care au consumat genisteină în perioada adultă au prezentat 7% șanse de recurență a cancerului după tratamentul cu tamoxifen, comparativ cu 33% în cazul cobailor expuși la ginesteină exlusiv după intițierea procesului tumoral.
„În timp ce majoritatea specialiștilor oncologi recomandă pacienților să nu consume suplimente de isoflavone, soia și derivate, rezultatele acestui studiu ar putea oferi în viitor o viziune mai nuanțată – dacă pacientele au consumat cu regularitate soia și alimente din soia, pot continua să le mănânce și după diagnostic. Acest lucru nu este valabil în rândul femeilor care nu au consumat anterior diagnosticului produse din soia.”
Sunt necesare studii suplimentare și trial-uri clinice pentru a valida această experiență la oameni și ulterior, pentru a se formula recomandări nutriționale oficiale cu privire la aportul de soia la femeile cu cancer de sân, tratate cu tamoxifen.
Sursa: EurekAlert!
Publicat la 03-02-2017 | Vizite: 1043 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar