Microbiomul intestinal ar putea afecta răspunsul la tratamentul pentru cancer

Autor: Airinei Camelia , publicat la 11-08-2023

Microbiomul intestinal ar putea afecta răspunsul la tratamentul pentru cancer
Cercetări recente au dezvăluit legături între microbimul intestinal și dezvoltarea cancerelor precum cancerul colorectal, gastric și hepatic. Dezechilibrele din microbiom, caracterizate prin creșterea excesivă a microbilor dăunători, au fost asociate cu accelerarea progresiei cancerului. Un studiu condus de profesorul Jun Yu de la Universitatea Chineză din Hong Kong explorează legătura dintre modificările imune ale gazdei, microbiomul intestinal și tumorigeneză în diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, cancerul hepatic și melanom.
Microbimul intestinal a demonstrat capacitatea de a influența eficacitatea tratamentelor împotriva cancerului, în special a imunoterapiei. Blocarea punctelor de control imun, o formă de imunoterapie care utilizează anticorpi pentru a ținti punctele de control imunitare, s-a dovedit promițătoare în tratarea diferitelor tipuri de cancer. Interacțiunea dintre imunitatea gazdei și microbimul intestinal sugerează că microbii ar putea avea un impact asupra rezultatelor terapiilor cu inhibitori ai punctelor de control imun (ICI). Mai multe studii indică faptul că microbimul intestinal poate juca un rol crucial în determinarea succesului imunoterapiei.

În contextul cancerului, microbimul intestinal joacă un rol în reglarea imunității și influențarea răspunsurilor la tratamentele pentru cancer. Această influență poate fi locală sau sistemică, în funcție de condițiile specifice ale bolii. Dovezile emergente sugerează că microbimul intestinal poate spori eficacitatea blocării punctelor de control imun. Cu toate acestea, mecanismele precise care stau la baza acestei interacțiuni necesită o explorare suplimentară.

În plus, cercetătorii recunosc potențialul manipulării microbimului intestinal ca terapie independentă sau complementară a cancerului. Modificarea compoziției microbiomului ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentelor pentru cancer. Aceste descoperiri subliniază importanța modulării microbimului intestinal în îmbunătățirea siguranței și eficacității tratamentului pentru cancer în viitor.

sursa: News Medical

Publicat la 11-08-2023 | Vizite: 127 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp