Livrarea țintită a nutrienților poate lupta împotriva cancerului

Autor: Airinei Camelia , publicat la 20-06-2024

Livrarea țintită a nutrienților poate lupta împotriva cancerului
O echipă internațională de cercetare a descoperit o metodă nouă de a trata eficient cancerul prin reactivarea căilor metabolice suprimate în celulele canceroase folosind nutrienți. Studiul, publicat în revista Nature Nanotechnology, a fost condus de Profesorul Wenbo Bu de la Universitatea Fudan și Profesorul Dayong Jin de la Universitatea de Tehnologie din Sydney.
Cercetătorii au folosit aminoacidul tirozină, ambalat cu ajutorul nanomedicinei, pentru a modifica metabolismul melanomului, un tip de cancer de piele letal, și pentru a preveni creșterea cancerului. Tirozina, care are o biodisponibilitate limitată în organism, a fost încapsulată în particule nanometrice numite nanomicelii, care sunt atrase de membranele celulelor canceroase și se descompun ușor, ceea ce sporește absorbția.

Tratamentul inovator a fost testat pe șoareci și pe celule de melanom derivate de la om în laborator, iar rezultatele arată că nanomicelii de tirozină reactivează căile metabolice inactive, declanșează sinteza melaninei și inhibă creșterea tumorilor. Reactivarea sintezei melaninei determină celula de melanom să reducă glicoliza, procesul de conversie a zahărului în energie, despre care se crede că este mecanismul efectului său anticancerigen.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că celulele de melanom sunt susceptibile la stresul termic. Combinând tratamentul cu nanomiceli de tirozină cu tratamentul cu laser în infraroșu apropiat, au reușit să eradiče melanomul la șoareci în șase zile, fără recidivă pe durata studiului.

Aceste descoperiri sugerează un nou orizont promițător în utilizarea nanomedicinei pentru terapia cancerului, oferind o abordare complementară terapiilor existente și posibilitatea de a trata diverse tipuri de cancer printr-o metodă care utilizează nutrienți simpli, siguri și ușor disponibili.

sursa: Science Daily

Publicat la 20-06-2024 | Vizite: 23 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp