Legumele crucifere pot lupta împotriva cancerului
Conform unui studiu publicat în jurnalul Clinical Epigenetics, o categorie de substanțe nutritive din legumele crucifere, și anume sulforafanele, pot fi eficiente în tratarea cancerului și pot crește eficiența medicamentelor anticancerigene utilizate.
Sulforafanele sunt întâlnite în concentrații ridicate în crucifere (în special în cele tinere): varză, broccoli, varză de Bruxelles, varză kale, conopidă. Pe lânga sursele alimentare naturale, sulforafanele pot fi obținute si din suplimentele din extract de germeni de broccoli.
Studiul a fost realizat în cadrul Centrului de Știință a Sănătății din Texas, fiind monitorizat un grup de 28 de persoane cu vârste trecute de 50 de ani, punând accentul în special pe tipul dietei și aportul de crucifere și suplimente cu sulforafane.
S-a observat că gena de supresie tumorală p16 a fost influențată pozitiv de cantitatea de sulforafane ingerată, astfel că acțiunea sa a crescut în cazul persoanelor care au consumat regulat crucifere, comparativ cu cei care au consumat mai puține crucifere sau deloc.
Beneficiile genei p16 s-au menținut chiar dacă participanții nu au consumat crucifere zilnic, lucru neclar, având în vedere că sulforafanele de obicei se elimină din organism în mai puțin de 24 de ore de la consum.
Acest lucru duce la ideea că mecanismele epigenetice sunt în strânsă legătură cu aceste sulforfane și metaboliții săi. Astfel, consumul regulat de crucifere sau suplimentele alimentare pe bază de sulforafane poate modifica acțiunea genelor, ajutând organismul să prevină creșterea tumorală și având acțiune chemopreventivă.
Sursa: Science Alert
Sulforafanele sunt întâlnite în concentrații ridicate în crucifere (în special în cele tinere): varză, broccoli, varză de Bruxelles, varză kale, conopidă. Pe lânga sursele alimentare naturale, sulforafanele pot fi obținute si din suplimentele din extract de germeni de broccoli.
Studiul a fost realizat în cadrul Centrului de Știință a Sănătății din Texas, fiind monitorizat un grup de 28 de persoane cu vârste trecute de 50 de ani, punând accentul în special pe tipul dietei și aportul de crucifere și suplimente cu sulforafane.
S-a observat că gena de supresie tumorală p16 a fost influențată pozitiv de cantitatea de sulforafane ingerată, astfel că acțiunea sa a crescut în cazul persoanelor care au consumat regulat crucifere, comparativ cu cei care au consumat mai puține crucifere sau deloc.
Beneficiile genei p16 s-au menținut chiar dacă participanții nu au consumat crucifere zilnic, lucru neclar, având în vedere că sulforafanele de obicei se elimină din organism în mai puțin de 24 de ore de la consum.
Acest lucru duce la ideea că mecanismele epigenetice sunt în strânsă legătură cu aceste sulforfane și metaboliții săi. Astfel, consumul regulat de crucifere sau suplimentele alimentare pe bază de sulforafane poate modifica acțiunea genelor, ajutând organismul să prevină creșterea tumorală și având acțiune chemopreventivă.
Sursa: Science Alert
Publicat la 04-12-2015 | Vizite: 1354 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar