Imunoterapia înainte și după intervenția chirurgicală îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer pulmonar

Autor: Airinei Camelia , publicat la 24-10-2023

Într-un studiu de fază III denumit AEGEAN, condus de cercetătorii de la University of Texas MD Anderson Cancer Center, s-a descoperit că imunoterapia și chimioterapia preoperatorii, urmate de imunoterapie postoperatorie, îmbunătățesc semnificativ rata supraviețuirii fără evenimente (EFS) și rata răspunsurilor patologice complete (pCR) în comparație cu chimioterapia administrată izolat, pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) operabil. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine și prezentate inițial la întâlnirea anuală a AACR din 2023.
Studiul a evaluat eficacitatea administrării perioperatorii a durvalumab, un inhibitor al punctelor de control imun care țintește PD-L1. Pacienții au primit fie durvalumab și chimioterapie pe bază de platină înainte de operație, urmate de durvalumab postoperator, fie un placebo și chimioterapie urmate de placebo.

La o urmărire medie de 11,7 luni, s-a constatat că pacienții tratați cu durvalumab au avut o șansă cu 32% mai mică de recidivă a bolii, progresie sau deces, în comparație cu cei tratați doar cu chimioterapie. Aproximativ de patru ori mai mulți pacienți tratați cu durvalumab și chimioterapie au atins un pCR, comparativ cu cei tratați doar cu chimioterapie.

Durvalumab este deja aprobat pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, inclusiv NSCLC în stadii avansate. Studiul actual adaugă la dovezile crescânde care susțin beneficiile imunoterapiei atât în stadiul preoperator (neoadjuvant), cât și în cel postoperator (adjuvant) pentru pacienții cu NSCLC rezecabil.

Studiul continuă să evalueze rezultatele pe termen lung, inclusiv supraviețuirea fără boală și supraviețuirea globală. Tratamentele au fost în general bine tolerate, iar efectele adverse au fost în concordanță cu studiile anterioare.

Rezultatele sugerează că combinarea imunoterapiei și chimioterapiei ar putea schimba standardul de îngrijire pentru pacienții cu NSCLC operabil, deschizând calea pentru investigații viitoare destinate optimizării schemelor de tratament.

sursa: Science Daily

Publicat la 24-10-2023 | Vizite: 159 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp