Hormonii sexuali masculini sunt țintele unor noi terapii imune împotriva cancerului

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 20-04-2022

Hormonii sexuali masculini sunt țintele unor noi terapii imune împotriva cancerului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Ohio State University examinează diferențele răspunsurilor imunologice din cadrul tratamentelor cancerului la cele două sexe. Cheia analizelor oamenilor de știință au fost limfocitele T angrenate în procesul de malignitate tumorală, care au o influență crescută asupra felului în care organismul reacționează la terapiile anticanceroase, cercetătorii concentrându-se predominant pe efectele hormonilor sexuali masculini asupra limfocitelor T CD8+, cunoscute sub numele de limfocite T „killer”.
Zihai Li, director al Pelotonia Institute for Immuno-Oncology (PIIO) din cadrul Ohio State University, afirmă faptul că descoperirile echipei pe care a condus-o evidențiază efectul de inhibare a acțiunii antitumorale a limfocitelor T pe care hormonii androgeni, care sunt prezenți predominant la persoanele de sex masculin, îl au în cadrul dinamicii cancerului. Conform acestuia, androgenii modulează expresia genelor TCF1, regulatori ai funcției limfocitelor T „killer”, astfel că leucocitele ce în mod normal luptă împotriva celulelor canceroase își pierd din capacitatea de eliminare a acestora, devenind, după spusele doctorului, „obosite”.

Astfel, pe fondul disfuncției limfocitelor T CD8+, se produce o creștere în volum a tumorilor cu o viteză crescută, rezultatele acestui fenomen reflectându-se asupra stării de sănătate a persoanelor afectate de aceste patologii. De aceea, țintirea cascadei de semnalizare ce produce efectele negative ale androgenilor este cheia pentru obținerea unei rate mai scăzute a malignizării și a mortalității din darul cancerelor, efectele terapiilor imunologice folosite împotriva lor putând să înregistreze o creștere.

Lucrarea a fost posibilă datorită numeroaselor colaborări pe care cercetătorii le-au realizat în cadrul PIIO, inițiativă fondată în anul 2019 și a cărei misiune este obținerea de terapii bazate pe valorificarea potenței sistemului imunitar împotriva cancerelor de toate tipurile.

sursa: Science Daily

Publicat la 20-04-2022 | Vizite: 141 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp