Dieta cetogenă modifică peisajul epigenetic și imunitar al cancerului de prostată pentru a depăși rezistența la terapia de blocare a punctelor de cont

Autor: Airinei Camelia , publicat la 29-04-2024

Dieta cetogenă modifică peisajul epigenetic și imunitar al cancerului de prostată pentru a depăși rezistența la terapia de blocare a punctelor de cont
Un studiu publicat recent în jurnalul Cancer Research a descoperit că adăugarea unui supliment pre-cetonic la o terapie pentru cancerul de prostată într-un cadru de laborator a fost extrem de eficientă. Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame au abordat problema rezistenței cancerului de prostată la terapia de blocare a punctelor de control imun (immune checkpoint blockade - ICB). Această formă de terapie imună, eficientă în cazul altor tipuri de cancer, precum melanomul sau cancerul pulmonar, nu a avut rezultate semnificative pentru cancerul de prostată.
Studiul, condus de Xin Lu și colaboratorii săi, a inclus diferite grupuri de modele murine: terapie imună singură, dietă ketogenică singură, supliment pre-cetonic singur, dieta ketogenică combinată cu terapia imună, suplimentul combinat cu terapia imună și un grup de control. În timp ce terapia imună singură a avut un efect minim, combinația dietei ketogenice cu terapia imună și suplimentul pre-cetonic cu terapia imună au redus semnificativ cancerul și au prelungit viața modelelor murine. Cea mai eficientă a fost combinația suplimentului cu terapia imună.

Rezultatele sugerează că suplimentarea cu cetone, produse în corp pe o dietă ketogenică, ar putea preveni rezistența celulelor canceroase de prostată la imunoterapie. Acest lucru deschide perspective pentru studii clinice viitoare care să examineze modul în care dietele ketogenice sau suplimentele keto ar putea îmbunătăți terapia anticancer.

Pe lângă efectele asupra celulelor canceroase, terapia a modificat și profilul imun al tumorilor, atrăgând un număr mare de celule T în tumori pentru a distruge celulele canceroase de prostată. De asemenea, a fost observată o reducere a numărului de neutrofile în microambiantul tumoral, acestea fiind celule imune care, de obicei, inhibă activitățile celulelor T și favorizează progresia tumorii. Acest efect al corpului ceton principal sugerează posibile beneficii ale dietei keto și ale suplimentului cetonic și în tratamentul altor boli, cum ar fi boala inflamatorie intestinală și artrita.

Studiul subliniază potențialul suplimentelor pre-cetonice în combinare cu terapiile imune pentru a reprograma răspunsul imun al tumorilor și a îmbunătăți tratamentul cancerului de prostată, oferind o nouă direcție promițătoare în cercetarea oncologică.

sursa: News Medical

Publicat la 29-04-2024 | Vizite: 161 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp