Contextul genetic, crucial în cercetarea sarcomului Ewing

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 16-09-2019

Contextul genetic, crucial în cercetarea sarcomului Ewing
Observat mai ales la copii, adolescenți și adulții tineri, sarcomul Ewing este un tip de cancer malign rar, derivat din măduva osoasă. În majoritatea cazurilor, sarcomul Ewing este asociat cu o singură mutație de control dominant. Cu toate acestea, este posibil ca această mutație să nu fie pe deplin capabilă să declanșeze tumorigeneza. Conform unei noi cercetări, tumorigeneza sarcomului este determinată de interacțiunea mutației somatice dobândite, apărută spontan în țesutul afectat, și factorul ereditar. Specialiștii de la Ludwig-Maximilians-Universität München au demonstrat că mutația dobândită, care determină apariția bolii, nu stabilește și cursul bolii. Cursul clinic al afecțiunii este unul eterogen, variația fiind atribuită interacțiunii dintre contextul genetic și mutația genetică.

Studiul, publicat recent în jurnalul Nature Communications, arată modul în care interacțiunea genetică determină cursul bolii, în mod individual pentru fiecare pacient. Totodată, studiul demonstrează că variația moștenită în secvențele regulatoare ale mai multor gene țintă definește inclusiv afinitatea pentru proteina hibridă. Acest factor determină, într-un final, rata de creștere a tumorii. Tocmai din acest motiv, există diferențe semnificative de severitate a bolii de la pacient la pacient, chiar dacă mutația somatică la nivelul țesutului este aceeași. Variabilitatea genetică moștenită, considerat singurul factor de diferențiere între pacienții cu sarcom Edwig, influențează cursul bolii.

Cercetătorii au descoperit niveluri diferite de activare a genelor reglementate de interacțiunea genetică. Această interacțiune poate explica cel puțin parțial de ce un anumit medicament poate inhiba eficient creșterea tumorii unui pacient, fără a avea însă aceleași efecte la un alt pacient. Există o presupunere că acest principiu se aplică și altor tipuri de cancer, fiind necesare însă studii suplimentare pentru explorarea acestui mecanism de interacțiune între mutațiile somatice asupra evoluției bolilor maligne și variațiile genetice ale liniei germinale.

sursa: Science Daily

Publicat la 16-09-2019 | Vizite: 657 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp