Consumul ridicat de fibre la tinere ar putea reduce riscul de cancer mamar
Autor: Costin Oana , publicat la 03-02-2016
Un studiu amplu desfășurat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a arătat că femeile care în adolescență È™i în prima tinereÈ›e consumă alimente bogate în fibre (în special fructe È™i legume) prezintă un risc mai mic de cancer de sân decât cele care au un aport redus de fibre în alimentaÈ›ie.
Dacă până acum studiile anterioare vizând implicaÈ›iile consumului de fibre pentru cancerul de sân nu au obÈ›inut rezultate semnificative, cercetarea de față este prima care atrage atenÈ›ia asupra importanÈ›ei alimentaÈ›iei într-o perioadă în care factorii de risc pentru cancerul de sân au un rol important (adolescenÈ›a, respectiv prima tinereÈ›e).
Studiul s-a desfășurat pe 90534 de femei, care au completat în 1991 un chestionar privind alimentaÈ›ia, completându-l apoi la fiecare 4 ani. În 1998 au răspuns È™i la întrebări privind dieta din timpul liceului. Pe lângă obiceiurile alimentare, cercetătorii au luat în calcul È™i alÈ›i factori: istoricul medical, indexul de masă corporală, consumul de alcool, modificările în greutate de-a lungul timpului etc.
Rezultatele au arătat că femeile care consumaseră o cantitate ridicată de fibre în tinereÈ›e aveau un risc de cancer mamar cu 12%-19% mai mic. Cele mai mari beneficii au fost ale consumului de fructe È™i legume. O posibilă explicaÈ›ie a rolului benefic al fibrelor în reducerea riscului de cancer mamar ar putea fi, conform autorilor, reducere nivelurilor de estrogen, despre care se cunoaÈ™te că au un impact ridicat asupra dezvoltării asupra acestui tip de cancer.
AlimentaÈ›ia este unul dintre puÈ›inii factori de risc pentru cancerul de sân ce pot fi controlaÈ›i, de aceea ar fi indicat să îi acordăm o mai mare importanță.
Publicat la 03-02-2016 | Vizite: 614 | bibliografie
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar