Cartofii ar putea reduce riscul de cancer gastric
Autor: Mancaș Mălina , publicat la 08-02-2016
Oamenii de știință din cadrul Universității Zhejiang din China au ajuns la concluzia că un consum moderat de cartofi ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer gastric, în timp ce sarea, alcoolul și alimentele conservate și procesate cresc acest risc.
Persoanele care consumau o cantitate mai mare de legume albe, cum ar fi cartofi, ceapă sau conopidă, au prezentat un risc de trei ori mai scăzut de a dezvolta cancer decât cei care nu consumau deloc. Au fost analizate 76 de studii privind stilul alimentar și incidența cancerului gastric, incluzând un total de 6,3 milioane de oameni.
S-a arătat că pentru fiecare 100 g de fructe consumate zilnic riscul de a dezvolta cancer s-a redus cu 5%, riscul s-a redus cu 8% pentru fiecare 50 mg de vitamina C – echivalentul a doi cartofi, în timp ce sarea a crescut riscul cu 12%.
Autorii studiului menționează că scăderea incidenței cancerului gastric în țările dezvoltate poate fi rezultatul creșterii consumului de alimente congelate și a disponibilității fructelor și legumelor, precum și reducerea utilizării alimentelor procesate și cu un conținut ridicat de sare.
Fructele și legumele albe sunt importante surse de vitamina C, prezentând efecte protectoare importante împotriva cancerului gastric, fiind însă necesare studii suplimentare în acest sens.
Sursa: The Telegraph
Persoanele care consumau o cantitate mai mare de legume albe, cum ar fi cartofi, ceapă sau conopidă, au prezentat un risc de trei ori mai scăzut de a dezvolta cancer decât cei care nu consumau deloc. Au fost analizate 76 de studii privind stilul alimentar și incidența cancerului gastric, incluzând un total de 6,3 milioane de oameni.
S-a arătat că pentru fiecare 100 g de fructe consumate zilnic riscul de a dezvolta cancer s-a redus cu 5%, riscul s-a redus cu 8% pentru fiecare 50 mg de vitamina C – echivalentul a doi cartofi, în timp ce sarea a crescut riscul cu 12%.
Autorii studiului menționează că scăderea incidenței cancerului gastric în țările dezvoltate poate fi rezultatul creșterii consumului de alimente congelate și a disponibilității fructelor și legumelor, precum și reducerea utilizării alimentelor procesate și cu un conținut ridicat de sare.
Fructele și legumele albe sunt importante surse de vitamina C, prezentând efecte protectoare importante împotriva cancerului gastric, fiind însă necesare studii suplimentare în acest sens.
Sursa: The Telegraph
Publicat la 08-02-2016 | Vizite: 535 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar