Carnea procesată poate cauza cancer
Conform Agenției Naționale de Cercetare a Cancerului, carnea roșie și carnea procesată prezintă un nivel crescut de carcinogenitate.
A fost analizată literatura de specialitate și studiile realizate până în prezent, în urma cărora carnea procesată a fost încadrată în Grupa 1 a alimentelor cu risc cancerigen. Rezultate studiilor au indicat o legătură între consumul de carne procesată și incidența cancerului colorectal. O porție zilnică de 50 g de carne procesată, echivalentul a două felii de bacon, poate crește riscul de apariție a cancerului colorectal cu până la 18%. În categoria cărnii procesate intră mezelurile, cârnații, conservele de carne, șunca etc. Aceste produse sunt supuse unor procedee de fermentare, sărare, afumare sau uscare, cu ajutorul unor substanțe ce intensifică aroma și îmbunătățesc conservarea, însă ce pot avea efecte nocive asupra organismului.
Carnea roșie (carnea de porc, vită, miel etc.) a fost declarată cu posibil efect cancerigen (Grupa2A). Asocierea a fost observată în cea mai mare parte în cazul apariției cancerului colorectal, dar și de pancreas sau prostată. Rezultate au indicat că 100 g de carne roșie consumată zilnic ar putea crește riscul de apariție a cancerului colorectal cu 17%.
Organizația Mondială a Sănătății menționează că din cauza consumului ridicat de carne procesată la nivel mondial, incidența cancerului ar putea deveni o problemă de sănătate publică. Astfel, se recomandă limitarea consumului acestor alimente, creșterea riscului de cancer fiind direct proporțională cu cantitatea de carne procesată consumată.
Sursa: Medical News Today
A fost analizată literatura de specialitate și studiile realizate până în prezent, în urma cărora carnea procesată a fost încadrată în Grupa 1 a alimentelor cu risc cancerigen. Rezultate studiilor au indicat o legătură între consumul de carne procesată și incidența cancerului colorectal. O porție zilnică de 50 g de carne procesată, echivalentul a două felii de bacon, poate crește riscul de apariție a cancerului colorectal cu până la 18%. În categoria cărnii procesate intră mezelurile, cârnații, conservele de carne, șunca etc. Aceste produse sunt supuse unor procedee de fermentare, sărare, afumare sau uscare, cu ajutorul unor substanțe ce intensifică aroma și îmbunătățesc conservarea, însă ce pot avea efecte nocive asupra organismului.
Carnea roșie (carnea de porc, vită, miel etc.) a fost declarată cu posibil efect cancerigen (Grupa2A). Asocierea a fost observată în cea mai mare parte în cazul apariției cancerului colorectal, dar și de pancreas sau prostată. Rezultate au indicat că 100 g de carne roșie consumată zilnic ar putea crește riscul de apariție a cancerului colorectal cu 17%.
Organizația Mondială a Sănătății menționează că din cauza consumului ridicat de carne procesată la nivel mondial, incidența cancerului ar putea deveni o problemă de sănătate publică. Astfel, se recomandă limitarea consumului acestor alimente, creșterea riscului de cancer fiind direct proporțională cu cantitatea de carne procesată consumată.
Sursa: Medical News Today
Publicat la 30-10-2015 | Vizite: 678 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar