Cancerul ovarian își poate avea originile la nivelul tubilor falopieni

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 31-10-2017

Cancerul ovarian își poate avea originile la nivelul tubilor falopieni
Un nou studiu susține ideea că multe cazuri de cancer ovarian își pot avea originea la nivelul tubilor falopieni.

Noua descoperire ar putea aduce un element de noutate în ceea ce privește depistarea și tratamentul cancerului ovarian. Cancerul ovarian este rareori depistat precoce, astfel că de obicei este avansat în momentul stabilirii diagnosticului, ceea ce reduce șansele de vindecare considerabil.

Momentan cercetarea se află doar la un stadiu incipient și nu prezintă dovezi concludente. Dacă cercetările următoare care vor fi mai ample vor confirma că tubii falopieni sunt locul de origine pentru majoritatea cancerelor ovariene, acest lucru ar putea schimba perspectivele de management a bolii pentru pacienții cu risc. Originea cancerului ovarian la nivelul trompelor uterine a fost luată în considerare de mai multă vreme, dar cercetările abia acum au conferit rezultate.

Studiul a presupus colectarea de probe de țesut de la 5 femei diagnosticate cu carcinom ovarian seros, și 4 care au suferit o ovarectomie (chirurgia îndepărtării ovarelor) din cauza riscului ridicat genetic de dezvoltare a bolii. Probele au inclus celule normale, celule canceroase ovariene, celule canceroase de la nivelul tubilor falopieni și celule canceroase care s-au răspândit în alte zone din corp.

Probele celulelor canceroase au inclus celule cu un singur strat cunoscute ca având amprenta genei p53, un principal semn de alarmă al multor tipuri de cancer și leziuni STIC (Carcinom seros tubar intraepitelial) pe care experții îl suspectează că ar putea duce la cancerul ovarian. Cu ajutorul tehnicilor de colorare și a tehnicilor cu laser infraroșu, cercetătorii au izolat și extras numărul redus de celule canceroase găsit în tubii falopieni. Ulterior au utilizat secvențierea genomică pentru a cataloga genele ce codează proteinele prezente în ADN-ul celular. A rezultat o serie de secvențe ADN asociate doar celulelor canceroase, nu și celor normale, permițând examinarea lor pentru erorile de codare genetică.

Celulele canceroase și-au pierdut regiunile identice ale cromozomului 17, care se află acolo unde gena p53 este localizată. Astfel, se pare că o eroare a genei p53 este unul dintre primele semne ale stadiului incipient de dezvoltare a cancerului ovarian.

Cancerul ovarian este al cincilea cel mai grav cancer în rândul femeilor, cu o rată de supraviețuire peste 10 ani mai mică de 30%, astfel că mii de vieți ar putea fi salvate dacă acesta este depistat la timp.

Sursa:  Science Alert
Sursa foto: John Hopkins Medicine

Publicat la 31-10-2017 | Vizite: 1020 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp