Bronzul - riscurile expunerii la soare

Autor: Drăgulin Oana , publicat la 24-07-2014

Bronzul - riscurile expunerii la soare
Observam adesea in revistele de moda si pe panourile publicitare trupuri feminine fara cusur, cu o piele parca imbracata in aur.

In aceste conditii, tendinta generala este de a considera aceste imagini un obiectiv de urmat pentru propria persoana.

De aceea, femeile (in special) apeleaza la diferite metode de a obtine bronzul mult visat.  Bronzul in sine nu reprezinta o problema, atata timp cat expunerea la soare este facuta in conditii de siguranta si pentru un timp scurt.

Este adevarat ca pielea bronzata arata mai ferm, este mai stralucitoare, mai atractiva, insa uneori pretul platit pentru aceasta este mult prea mare, in raport cu efectul estetic.

De aceea,  trebuie sa tinem cont de anumite reguli pentru prevenirea aparitiei bolilor de piele.

Pielea reprezinta un scut, o bariera care protejeaza organismul de agresorii externi, motiv pentru care trebuie sa o ingrijim corespunzator.

Expunerea la care este supusa pielea o predispune la diverse probleme dermatologice ce pot avea urmari serioase pentru sanatate.


Pielea - anatomie generala

Pielea (tegumentul) este organul cu cea mai mare greutate (aproximativ 16 % din greutatea corpului). Ea este alcatuita din epiderm si derm.
In functie de grosimea tegumentului, se diferentiaza doua categorii:

  • tegument subtire (acoperit in general de par, acoperind cea mai mare parte a corpului)
  • tegument gros (neacoperit de par, localizat la nivelul palmelor si talpilor)

Epiteliile stratificate pavimentoase se gasesc in principal la nivelul regiunilor cu expunere mecanica ridicata (tegument, cavitate orala, esofag, vagin) .

Dupa cum arata si numele acestui tip de tesut, celulele sunt dispuse in mai multe straturi iar cele din zona bazala situate spre tesutul conjunctiv sunt in principiu cuboide sau cilindrice. Spre exterior, acestea se aplatizeaza, devenind cellule pavimentoase.
Acest tip de epiteliu (cheratinizat) acopera suprafete uscate, iar celulele superficiale involueaza, transformandu-se in structure scuamoase anucleate.

Epidermul nu contine doar epiteliu stratificat cheratinizat ,ci si alte tipuri celulare care detin insa o pondere mai mica: melanocite, celule Langerhans si celule Merkel.

Epidermul este impartit in 5 straturi de celule producatoare de cheratina: strat bazal, strat spinos, strat granulos, strat lucidum si strat cornos.

Melanocitele sunt celulele responsabile de culoarea tegumentului prin productia de melanina
, alaturi de caroten, numarul vaselor sanguine din derm si culoarea sangelui.

Granulele de melanina obtinute in urma unor etape biochimice declansate de tirozinaza sunt introduse in interiorul cheratinocitelor, se acumuleaza, astfel asigurand protectia nucleilor impotriva efectelor distrucitve ale razelor UV solare.


Bronzul

Bronzul (hiperpigmentarea tegumentara temporara) aparut ca urmare a expunerii la radiatiile UV parcurge 2 etape:
  • se produce o reactie fizico-chimica care determina modificarea melaninei preexistente, facand-o hipercroma si determinand transferul acesteia cheratinocitelor.
  • se intensifica sinteza melaninei la nivelul melanocitelor ducand la cresterea pigmentului melanic

Asa cum am mentionat anterior,  expunerea la soare nu este o problema atata timp cat se face tinand cont de anumite reguli:

  • expunerea se face doar dimineata, pana in ora 10:00, cand soarele este mai bland, iar cantitatea de radiatii  este mai redusa sau seara, dupa ora 17:00, din aceleasi considerente
  • expunerea se face pe o durata scurta (1 h-2h cu pauze)
  • se folosesc in mod obligatoriu creme cu factor de protectie (initial, cu un SPF mai mare, iar ulterior, se poate scadea, pe masura ce pielea a capatat deja bronz)
  • capul va fi acoperit cu o palarie sau sapca
  • se vor purta ochelari de soare si se va evita orientar privitul direct catre soare
  • alunitele vor fi acoperite

Tineti cont ca aceasta sunt indicatii generale; pentru a obtine recomandari corecte, personalizate, este recomandat sa consultati medicul dermatolog.
Acesta va determina tipul de piele pe care il aveti si implicit, ce necesitati aveti si ce protectie vi se potriveste.

De asemenea, medicul dermatolog va examina cu ajutorul dermatoscopului alunitele de pe corpul dumneavoastra si va putea spun in ce masura sunt periculoase sau daca pot fi expuse in siguranta la soare.

Expunerea indelungata la soare presupune riscul unor boli de piele, dintre care cea mai grava este cancerul.

Utilizarea solarului ca metoda alternativa de obtinerea a bronzului este mult mai nociva decat expunerea la soare;
o singura sedinta de 5 min echivaleaza cu o expunere de 5 ore in soare foarte puternic.

De aceea, este recomandat sa recurgeti cat mai rar sau chiar deloc la aceasta metoda artificiala!

Pentru obtinerea unui bronz frumos, exista si metode mai sanatoase, precum autobronzantele, care ofera pielii un aspect placut, chiar daca nu egaleaza rezultatele obtinute prin bronzul clasic.

Frumusetea nu consta in culoarea pielii, iar sanatatea este intotdeauna prioritara!


Efectele negative ale expunerii la soare


Efectele nocive ale soarelui incep de la insolatie, arsuri, iritatii cutanate pana la cancer de piele.

Carcinomul bazocelular

Este o tumora maligna care afecteaza celulele bazale epidermice, avand un model de crestere infiltrativ si ulcerant, fara metastaze.
Apare in mod special la nivelul fetei, la persoanele cu expunere cronica la soare si cu piele deschisa la culoare.

Acest tip de cancer poate reaparea daca nu este excizat in totalitate, avand capacitate de invazivitate locala.
Suprafata are aspect papular sau nodular.
De asemeneam carcinomul bazocelular se asociaza cu telangiectazii (dilatarea vaselor din derm).

Carcinom spinocelular cutanat

Se prezinta ca o  tumora maligna epiteliala a pielii cu punct de plecare in stratul spinos. Apare frecvent la persoanele in varsta.
Unul dintre factorii favorizanti este expunerea la razele UV. Acest tip cancer are o capacitate crescuta de metastazare (diseminare in alte tesuturi).

Melanomul

Melanomul este un tip de cancer care afecteaza melanocitele, tranformandu-le malign, prin inmultirea necontrolata si producerea exagerata de melanina.

Una din cauzele principale ale aparitiei melanomului este expunerea indelungata la soare.

Melanomul poate fi tratat chirurgical cu sanse de reusita, daca este gasit la timp. Din acest motiv este esential sa respectam regulile de expunere la soare si ne analizam periodic pielea si alunitele, iar daca observam modificari de forma, volum, culoare ale acestora, sa mergem de urgenta la medicul dermatolog!

Publicat la 24-07-2014 | Vizite: 1700

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp