Fumatul si riscul de cancer

Fumatul si riscul de cancer
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), incidenta cancerelor ar putea creste cu 50% in intreaga lume, cu 15 milioane de cazuri noi in fiecare an pana in 2020!

Raportul asupra cancerului in lume arata ca masurile luate impotriva tabagismului, a infectiilor si in favoarea unei alimentatii mai sanatoase ar putea preveni o treime din cazuri.


Consumul de tutun este cel mai important factor de risc evitabil de cancer!
Cateva date despre riscurile pe care le presupune fumatul:

  • in secolul al XX-lea, aproximativ 100 milioane de persoane au decedat in lume din cauza bolilor legate de fumat (cancer, pneumopatii cronice, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral).
  • jumatate din fumatori mor din cauza urmarilor acestui obicei.
  • un sfert din fumatori mor prematur (intre 35 si 69 ani).
  • riscul de cancer pulmonar pentru fumatori, comparativ cu cel al nefumatorilor (riscul relativ) ,este de 20 sau chiar 30 ori mai crescut.
  • in tarile cu o prevalenta crescuta a tabagismului, consumul de tutun este considerat a fi responsabil pentru 90% din cancerele pulmonare la ambele sexe.
  • peste 50% din cazurile de cancer al vezicii urinare si al rinichilor sunt cauzate de fumat
  • riscul relativ pentru cancerele cavitatii bucale, faringelui, laringelui si esofagului este de 6, iar cel de cancer pancreatic este de 4.
  • in cazul femeilor, a fost descoperit un risc relativ de 2 -3 pentru noi forme de cancer, asociate cu tabagismul:  cancer de stomac, ficat, col uterin, rinichi, cavitate nazala si sinusuri, esofag si leucemie mieloida.
  • nhalarea involuntara a fumului de tigara (fumat pasiv) favorizeaza aparitia cancerului, crescand cu 20% riscul de cancer pulmonar.

Din pacate, tinerii au tendinta de a fuma din ce in ce mai devreme, ceea ce ii predispune la riscuri deloc neglijabile in stadiile ulterioare ale vietii.

Cazul ideal este ca nicio persoana sa nu se apuce de fumat, insa chiar si asa, datele epidemilogice pun in evidenta avantajele enorme ale renuntarii la fumat.

Printre acestea, se numara diminuarea numarului de decese cauzate de cancer in urmatorii ani.

Rezultatele cele mai bune se intalnesc la tinerii de 30 ani care renunta la fumat, dar diminuarea riscului este impresionanta – de peste 60% - chiar si la fumatorii care renunta dupa varsta de 50 ani!

Azi e cea mai buna zi sa renunti!

Publicat la 24-07-2014 | Vizite: 1901

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp