Abordări ale genomului pentru obținerea de imunoterapii mai eficiente împotriva cancerului

Autor: Bulacu Ioan-Alexandru , publicat la 18-03-2022

Abordări ale genomului pentru obținerea de imunoterapii mai eficiente împotriva cancerului

Terapia genică împotriva cancerului, aprobată de FDA în trecut, este subiectul unui nou studiu ce are drept scop descoperirea genelor ce ar putea potența efectul curativ al limfocitelor T. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din New York au început analiza unui număr de 12.000 de gene, ale căror donatori au fost persoane diagnosticate cu cancer.
De peste 30 de ani, tratamentul imunologic al cancerului se bazează pe tehnologia celulelor CAR-T, ce detectează și distrug celulele canceroase. Terapia a beneficiat de o reușită crescută mai ales în cazul cancerelor sanguine. În ciuda succesului său, administrarea celulelor CAR-T nu are eficiență de 100%, mai ales asupra tumorilor localizate în organe. Prin acest studiu, însă, cercetătorii americani și-au propus să determine soluția pentru ca terapia să fie complet eficientă.

Testele de depistare a genelor ce ar putea potența eficiența limfocitelor T se bazează pe o metodă numită OverCITE-seq, care le oferă posibilitatea de a experimenta cu diferite expresii genice și proteine de suprafață receptoare ale acestor celule. Pentru a crește capacitatea de folosire drept terapie a limfocitelor T, echipa a reușit să le îmbunătățească funcțiile folosind un receptor limfotoxinic beta (LTBR), ce s-a dovedit benefic pentru leucocite. Acesta a potențat acțiunea citolitică a terapiei prin determinarea unei multiplicări a celulelor T, astfel formându-se clone celulare mai tinere și mai rezistente în timp.


Echipa a reușit să obțină rezultate la pacienții bolnavi de forme sanguine de cancer, mai exact leucemia, însă un efect benefic s-a observat și în cazul cancerului de pancreas. Acest lucru ar putea semnifica un rol important al terapiei și în tumorile solide, asupra cărora imunoterapia prin CAR-T nu a avut un efect la fel de pronunțat. Autorul studiului, Mateusz Legut, a afirmat: „Țelul echipei este de a îmbunătăți imunoterapiile deja existente. Am fost uimiți să descoperim că LTBR potențează semnificativ terapia prin CAR”. De asemenea, acesta a menționat și că descoperirea este un pas înainte spre obținerea unor noi generații de terapie prin celulele CAR-T în viitor.

Conform cercetătorilor, dacă aceste descoperiri vor fi validate de teste de laborator și clinice pe celule canceroase vii, tratamentul împotriva cancerului și oprirea timpurie a diseminării limfatice maligne a acestuia ar putea fi îmbunătățite semnificativ.

sursa: Science Daily
foto: New York Genome Center

Publicat la 18-03-2022 | Vizite: 323 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp