Terapia țintită pentru anexina-A1 învinge mai multe tipuri de cancer

Autor: Airinei Camelia , publicat la 23-01-2024

Studiul publicat în jurnalul Oncogene a investigat eficacitatea unui nou anticorp terapeutic dezvoltat pentru a ținti anexina-A1 (ANXA1), o proteină imunomodulatoare care este supraexprimată și promovează dezvoltarea și progresia mai multor tipuri de cancer. În special, nivelurile ridicate de expresie ANXA1 sunt corelate cu o supraviețuire generală mai scăzută în cazurile de cancer pancreatic și cancer mamar triplu-negativ, două tipuri de cancer cu nevoi clinice semnificative nesatisfăcute.
Anticorpul, numit MDX-124, este un anticorp monoclonal umanizat IgG1 care se leagă specific de ANXA1, perturbând interacțiunea sa cu receptorii de peptide formil 1 și 2 (FPR1/2). Studiul a arătat că MDX-124 reduce semnificativ proliferarea într-o manieră dependentă de doză într-un panel de linii celulare umane de cancer care exprimă ANXA1. Efectul antiproliferativ al MDX-124 este inițiat prin arestarea progresiei ciclului celular, cu celulele cancerigene acumulându-se în faza G1 a ciclului celular. În plus, MDX-124 a inhibat semnificativ creșterea tumorii atât în modelele de cancer mamar triplu-negativ 4T1-luc, cât și în modelele de cancer pancreatic Pan02 la șoareci.

Studiul clinic de fază Ib, denumit ATTAINMENT, este în desfășurare pentru a stabili siguranța și doza optimă a acestei noi terapii, urmând să fie evaluată eficacitatea sa clinică la pacienții cu cancer nou-diagnosticați. Rezultatele sugerează că MDX-124 reprezintă o abordare promițătoare și inovatoare în tratamentul cancerului.

sursa: News Medical

Publicat la 23-01-2024 | Vizite: 29 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp