Menținerea nivelurilor normale de vitamina D ar putea fi importantă pentru pacienții cu cancer de piele avansat

Autor: Teodorescu Mihai , publicat la 26-04-2023

Menținerea nivelurilor normale de vitamina D ar putea fi importantă pentru pacienții cu cancer de piele avansat
Un studiu publicat în jurnalul Societății Americane de Cancer arată că menținerea nivelurilor normale de vitamina D ar putea aduce beneficii importante pentru pacienții cu cancer de piele avansat care primesc tratament cu inhibitori ai punctelor de control imunitar.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat probele de sânge prelevate de la 200 de pacienți cu melanom avansat, înainte și la fiecare 12 săptămâni în timpul tratamentului cu imunoterapie, pentru a vedea dacă nivelurile de vitamina D pot afecta eficacitatea inhibitorilor punctelor de control imunitar.

Rezultatele au arătat că rata de răspuns favorabil la inhibitorii punctelor de control imunitar a fost mai mare la pacienții cu niveluri inițiale normale de vitamina D sau cu niveluri normale obținute în urma administrării de suplimente de vitamina D, comparativ cu cei cu niveluri scăzute de vitamina D fără suplimente. Mai mult de jumătate dintre pacienții din grupul cu niveluri inițiale normale de vitamina D sau care au obținut niveluri normale cu ajutorul suplimentelor au prezentat un răspuns favorabil, comparativ cu doar 36,2% în grupul cu niveluri scăzute de vitamina D, care nu au utilizat suplimente.

De asemenea, supraviețuirea fără progresie a fost mai mare la pacienții din primul grup de studiu, comparativ cu cei din grupul secund. Timpul de la inițierea tratamentului până la progresia cancerului a fost de 11,25 luni în grupul cu niveluri normale de vitamina D și de doar 5,75 luni în grupul cu niveluri scăzute.

Cercetările suplimentare sunt necesare pentru a confirma descoperirile actuale și pentru a determina dacă suplimentele de vitamina D ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentului pentru cancerul de piele.

sursa: News Medical

Publicat la 26-04-2023 | Vizite: 161 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp